Bucureşti, 14 - 15 iunie 2013, Congresul Educaţiei
Cum vor învăţa elevii în viitor
O simulare a "Clasei Viitorului" a fost proiectată în cadrul evenimentului "Congresul Educaţiei"
Pentru elevii de astăzi, noile tehnologii joacă un rol foarte important, fiind parte integrată din activităţile lor zilnice, obişnuite. Cu toate acestea, majoritatea sistemelor educaţionale la nivel mondial mai au de făcut paşi esenţiali în direcţia exploatării oportunităţilor uriaşe oferite de IT&C la clasă.
Care sunt câteva dintre direcţiile care pot fi urmate în acest sens? Un posibil răspuns a venit în cadrul evenimentului Congresul Educaţiei, organizat la Palatul Copiilor în perioada 14 – 15 iunie, unde participanţii au putut vedea cu proprii lor ochi cum ar putea să arate "Clasa viitorului".
"Noi ne-am propus să arătăm în cadrul Congresului Educației un prototip al clasei viitorului, în care procesul educațional, derulat de oameni reali (elevi și profesori), într-o cultură didactică națională specifică, acceptă avantajele tehnologiei IT&C în demonstrarea valorii adăugate a lui "e" din eLearning", a declarat Radu Jugureanu, eContent Development Manager, SIVECO Romania.
Principalul obiectiv al acestui demers a fost de a ilustra printr-un model funcţional, concret, utilizarea la clasă a conţinuturilor educaţionale multimedia interactive, prin tehnologii IT&C, ca element complementar în procesul didactic.
În cadrul acestei expoziţii desfăşurate în cadrul Congresului Educaţiei, au fost prezentate modele de conţinuturi educaţionale bazate pe curriculum integrat transdisciplinar pentru matematică şi ştiinţe şi discipline socio-umane, utilizând tehnologii dedicate, precum tablete cu sisteme de operare Windows şi Android, ecrane de proiecţie, table interactive, dispozitive multi-touch, tehnologia augmented reality.
"Tinerii elevi sunt formaţi din punct de vedere mental în alt mod decât cel în care încă funcţionează clasa tradiţională. Aceştia sunt obişnuiţi să îşi organizeze cea mai mare parte a activităţilor şi să se informeze cu ajutorul dispozitivelor digitale, precum tablete, telefoane mobile, ale căror aplicaţii le furnizează feedback instant. Iar când ajung în clasă, sunt nevoiţi să se deconecteze de la toate aceste tehnologii şi să se integreze într-un spaţiu de învăţare, care i-ar fi foarte familiar unui profesor de acum 300 de ani", a adăugat Radu Jugureanu.
Expoziţia Clasa Viitorului a simulat două săli de clasă (din ciclurile primar, gimnazial şi liceal) în care elevi de la Colegiul Naţional Grigore Moisil, Liceu Teoretic nr. 1 Popeşti Leordeni, Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu şi Liceul Teoretic Nicolae Iorga au experimentat modul de învăţare personalizat, pe echipamente hardware portabile, demonstrând că procesul de învăţare poate avea loc oriunde, departe de clasa fizică, rămânând în acelaşi timp conectaţi cu colegii şi profesorii lor.