Conferința finală a Proiectului FLOOD-serv | SIVECO Romania

Conferința finală a Proiectului FLOOD-serv

Luni, Iulie 1, 2019

Proiectul FLOOD-serv (Public FLOOD Emergency and Awareness SERVice) se apropie de final. Pentru a marca acest lucru, am susținut Conferința finală a Proiectului pe data de 26 iunie 2019, la Hotel Parliament din București. Evenimentul a avut aproximativ 50 de participanți și s-a concentrat pe tema majoră a Proiectului: managementului inundațiilor.

Principalul rezultat tehnic al Proiectului, Sistemul FLOOD-serv, a fost prezentat și demonstrat live publicului. Pedro Leite (ANO Software), Dr. Ing.  Iuliana Nichersu (Institutul Național de Cercetare a Deltei Dunării) și Dr. Andrei Ogrezeanu (SIVECO România) au explicat utilizarea sa în cazul urgențelor generate de inundații. Sistemul este complet funcțional și este format din diverse componente acoperind arii diverse ale managementului inundațiilor, precum: susținerea deciziilor, comunicarea și input din partea cetățenilor, generarea de date și analize ale datelor legate de inundații.

De un interes special au fost prezentările despre procesul de pilotare și rezultatele sale, susținute de Dr. Valentina Marin (Universitatea din Genova), Dr. Iuliana Nichersu (INCDD) și Dr. Andrei Ogrezeanu (SIVECO România). Proiectul FLOOD-serv a trecut printr-un proces complex de pilotare a șase componente, în cinci orașe-pilot europene (și partenere ale Proiectului): Bilbao, Bratislava, Genova, Tulcea și Vila Nova de Famaliçao), cu diverse tipuri de utilizatori: angajați ai orașelor-pilot, alte instituții relevante (stakeholderi) și cetățeni, în trei cicluri de pilotare.

În fiecare ciclu de testare, utilizatorii au trecut printr-un training și s-au implicat în utilizarea Sistemului. Un feedback valoros a fost colectat și analizat și, pe baza sa, sistemul a fost îmbunătățit. Lucrul cu utilizatorii și în special cu cetățenii a fost o experiență foarte valoroasă pentru întreg proiectul.

Conferința finală a beneficiat de prezența a doi vorbitori în poziții oficiale relevante: Mirela Raicu, director al Agenției de Mediu din Tulcea, a vorbit despre importanța managementului inundațiilor în contextul protecției mediului. Michal Drotovan, primar al orașului Rača (Slovakia) a prezentat nevoile orașului său cu privire la managementul inundațiilor și cum un sistem ca FLOOD-serv poate fi de folos.

Prezentarea finală a aparținut Dr. Monica Florea, SIVECO România, care a discutat posibile oportunități de proiecte pentru a continua FLOOD-serv.