Revolutia 3D intra in clasa

Revoluția 3D intră în clasă

Luni, Septembrie 22, 2014

De la hârtie și creion la stilouri interactive și ecrane stereoscopice

Un proiect aflat în fază de cercetare va oferi elevilor o experiență remarcabilă de învățare prin practică și proiecte. „3D immersive” este un sistem inovator de realitate virtuală care permite utilizatorilor să interacționeze cu obiecte 3D cu ajutorul unui stilou interactiv ce poate înlocui practic orice instrument din lumea reală. Imaginile sunt proiectate în spațiu deschis.

Ecranele stereoscopice interactive permit o interacțiune precisă, rapidă și flexibilă cu obiecte și date tridimensionale. Interfața intuitivă 3D activează sistemele cognitive și intuitive ale utilizatorilor pentru o aprofundare rapidă a informațiilor prezentate. Astfel, vizualizarea rapidă și eficientă a atributelor spațiale ale obiectelor și datelor vor spori înțelegerea conceptelor abstracte din industrie, medicină și educație.

Cu această nouă tehnologie învățarea devine extrem de captivantă. România este prima țară din lume care a creat conținut educațional 3D imersiv, fiind proiectat pe ecran autostereoscopic. Software-ul dezvoltat de experții SIVECO permite unui grup întreg de persoane să studieze imagini în spațiu, animații și clipuri video din perspective și de la distanțe diferite, simulări complexe în domeniul nanotehnologiei, medicinei celulare, chirurgiei dar și în domenii ce se află astăzi la granița științelor moderne.

Imaginați-vă implicațiile acestei tehnologii în studierea geometriei ori a fizicii! Sau ușurința cu care elevii care au beneficiat de conținut educațional 3D vor folosi mai târziu, în profesiile lor, cele mai moderne tehnologii care îi vor ajuta să proiecteze clădiri, avioane, chiar și haine sau decorațiuni. Sau imaginați-vă că studiați medicina la București și puteți simula o operație pe creier în condiții foarte apropiate de realitate, simțind inclusiv o presiune în ‘bisturiul’cu care operațI având ca îndrumâtor un chirurg celebru din Târgu Mureș”, spune profesorul Radu Jugureanu, director al Departamentului AeL eContent în cadrul SIVECO Romania.

Soluţiile de eLearning dezvoltate de SIVECO acoperă o arie extrem de extinsă: de la crearea de conţinut educaţional interactiv (peste 45.000 de obiecte de învăţare), la dezvoltarea de platforme de eLearning şi portaluri educaţionale. Acestea sunt adresate unui public extrem de variat: elevi, profesori, studenţi, angajaţi, factori de decizie din sistemul educaţional, fiind utilizate de peste 25.000 de şcoli din Europa, Orientul Mijlociu, ţările din zona CIS şi Africa.