SIVECO Romania implementează proiectul ITE (Integrated Tariff Environment) în Macedonia, susţinut de Uniunea Europeană | SIVECO Romania

SIVECO Romania implementează proiectul ITE (Integrated Tariff Environment) în Macedonia, susţinut de Uniunea Europeană

Marţi, Septembrie 24, 2013
Administrația Vamală şi Delegația Uniunii Europene s-au întrunit joi, 19 septembrie la Skopje pentru lansarea oficiala a proiectului finanțat de Uniunea Europeană prin care se dezvoltă sistemele "Integrated Tariff Environment - ITE" în Macedonia

În cadrul întâlnirii, experţii au prezentat proiectul "Integrated Tariff Environment - ITE", implementat la Administrația Vămilor din Macedonia şi finanţat prin Programul Naţional de asistenţă pentru tranziţie şi consolidarea instituţiilor, oferit ţărilor angajate în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

“Integrated Tariff Environment” este un concept de business care grupează mai multe sisteme informatice pentru schimbul de informații între Comisia Europeană și statele membre UE. Principalul obiectiv al proiectului este consolidarea capacităţii operaţionale a Administraţiei Vamale din Macedonia, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, şi asigurarea compatibilităţii şi interoperabilităţii depline a sistemelor informatice vamale cu cele utilizate în UE.

"Obiectivul general este de a armoniza sistemul vamal național cu sistemele de tarifare ale UE. Beneficiile vor fi simțite din momentul în care operatorii economici naționali vor putea accesa informații on-line, ceea ce va reduce nevoia de a consulta legislația și va permite identificarea documentelor. Acest lucru înseamnă transparenţă, acces mai ușor şi mai rapid la informații, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra activităţii lor zilnice", a declarat Aivo Orav, Ambasadorul UE în Macedonia.

De asemenea, acesta a subliniat importanța reformelor în administrația vamală în procesul de uniune a vămilor din UE si a menționat că Uniunea Europeană va continua să sprijine administrația vamală prin procesul de consolidare a capacității operaționale.

În prezentarea sa, directorul vamal, Vanco Karov, a subliniat importanța asigurării compatibilității depline și a interoperabilităţii sistemelor vamale ale Republicii Macedonia și a sistemelor informatice ale UE. Acesta a menţionat că sistemul va permite operațiuni mai eficiente, cei mai avantajati fiind operatorii economici.

În anul 2012, în parteneriat cu BULL Romania, SIVECO Romania a demarat dezvoltarea modulelor aferente proiectului "Integrated Tariff Environment – ITE" (TARIM, Quota2, Surveillance) pentru Administraţia Vamală din Republica Macedonia.

Administraţia Vamală din Macedonia beneficiază în prezent de o soluţie eCustoms, realizată de SIVECO, un sistem computerizat pentru gestiunea operaţiunilor de tranzit (New Computerized Transit System – NCTS).

Soluțiile eCustoms dezvoltate de SIVECO Romania au fost implementate la Autoritatea Naţională a Vămilor din România, Administratia Vamală din Turcia si la Administraţia Vamală din Republica Macedonia.