Platformă integrată de servicii online care sprijină prelungirea vieții active pentru o îmbătrânire independentă și sănătoasă

Platformă integrată de servicii online care sprijină prelungirea vieții active pentru o îmbătrânire independentă și sănătoasă

Luni, Mai 18, 2015

Proiectul de cercetare ProActiveAgeing are ca scop prelungirea vieții active a persoanelor care îmbătrânesc

Consorțiul ProActive Ageing, coordonat de Spitalul Clinic de boli infecțioase și tropicale “Prof.dr. Victor  Babeș”, este format din Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan”, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică și SIVECO România.

Partenerii vor dezvolta servicii bazate pe tehnologii IT moderne care să faciliteze responsabilizarea persoanelor care îmbătrânesc. Astfel, proiectul va furniza instrumente informatice pentru sistemul social și de sănătate ”centrate-pe-om”, în care cetățenii sunt încurajați să aibă un rol activ în luarea deciziilor legate de îngrijirea personală.

Specialiştii din domeniul medical vor fi sprijiniți și ei, prin furnizarea unor instrumente digitale care să ajute la formularea de strategii specifice, protocoale și metode pentru menținerea unui nivel adecvat al funcțiilor biologice și sociale ale populației care îmbătrânește.

ProActive Ageing va fi o platformă integrată de servicii online, structurată în trei module.

Primul modul - Centrul pentru o îmbătrânire activă - promovează independența oamenilor care îmbătrânesc, oferind o abordare holistică în scopul menținerii unei vieți independente cât mai îndelungate, promovarea sănătății și a învățării pe tot parcursul vieții. Acesta este conceput pentru a-i asista şi ajuta pe utilizatori să-și cunoască mai bine propriul lor proces de îmbătrânire și să ofere informații cu privire la aspectele fizice, psihologice și sociale legate de acest proces.

Al doilea modul constă în realizarea de materiale de instruire cu o tematică largă pentru specialiştii care se ocupă de persoanele care îmbătrânesc. Acestea se vor familiariza cu aspectele medicale legate de geriatrie, gerontologie sau medicină anti-aging, legate de îngrijirea persoanelor care îmbătrânesc şi au nevoi speciale. Furnizarea de îngrijire pe termen lung la domiciliu se dovedește a fi o alternativă viabilă și eficientă față de îngrijirea instituționalizată. Din cauza îmbătrânirii populației, există o nevoie stringentă de îngrijiri pentru mulţi vârstnici în condiţiile diminuării membrilor familiilor. Acest fapt relevă necesitatea unui număr mai mare de îngrijitori bine pregătiți. 

Al treilea modul îl constituie realizarea unui set de instrumente pentru susţinerea cercetărilor medicale direcţionate către o îmbătrânire activă şi sănătoasă. Astfel, specialiştii din domeniul medical vor fi sprijiniți prin furnizarea unor instrumente informatice care să ajute la formularea de strategii specifice, protocoale și metode pentru menținerea unui nivel adecvat al funcțiilor biologice (fizice/mentale) și sociale ale populației care îmbătrânește.

Setul de instrumente va avea o relevanță practică reală pentru specialiștii în domeniul sănătății, ajutându-i să identifice abordări și mecanisme avansate utile în tratarea cetățenilor care îmbătrânesc.

„SIVECO are un aport semnificativ la dezvoltarea serviciilor online oferite de platforma ProActive Ageing. Mai concret, noi suntem responsabili de coordonarea realizării modelelor experimentale, a materialelor de instruire și a setului de instrumente necesare susținerii cercetărilor medicale direcționate către o îmbătrânire activă și sănătoasă, precum și de integrarea celor trei module”, a declarat Monica Florea, director departament Proiecte europene în cadrul SIVECO România.