Recunoaştere internaţională pentru Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în dezvoltarea economică a zonelor rurale din România | SIVECO Romania

Recunoaştere internaţională pentru Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în dezvoltarea economică a zonelor rurale din România

Joi, Februarie 14, 2013
În ultimii 5 ani, satele româneşti au atras peste 5,18 miliarde de euro din fonduri europene şi naţionale cu ajutorul soluţiei IT dezvoltate de SIVECO

Soluţia IT cu acoperire naţională, implementată la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, primeşte titlul de Finalist în cadrul competiţiei internaţionale European IT & Software Excellence Awards, la categoria celor mai bune proiecte ale anului dedicate sectorului public. Sistemul de Procesare a Cererilor pentru Dezvoltare Rurală a fost apreciat de juriu pentru susţinerea diversificării activităţii economice şi creşterea calităţii vieţii în zonele rurale, conform normelor UE.

Sistemul gestionează plăţile efectuate din fondurile europene şi naţionale pentru cele 11 măsuri de dezvoltare rurală din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, efectuează un control riguros al fondurilor alocate şi administrează aplicaţiile solicitanţilor pentru accesarea acestor fonduri. Până în prezent, au fost gestionate 139.879 de cereri de finanţare, în valoare de peste 17,659 miliarde de euro. Dintre acestea, 64.850 de proiecte au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă în valoare totală de peste 5,18 miliarde de euro din fonduri europene şi naţionale.

Solicitanţii pot fi atât instituţii publice care aplică pentru fonduri în vederea dezvoltării infrastructurii din zonele rurale, a reţelelor de canalizare şi apă sau a instituţiilor de învăţământ, cât şi companii private. Acestea pot solicita fonduri pentru dezvoltarea fermelor, instalarea tinerilor fermieri, construcţii, silozuri, mori, echipamente, utilaje agricole, piscicultură, zootehnie, turism, fiind astfel încurajată crearea de noi firme în zona rurală, sau dezvoltarea celor existente.

Sistemul de administrare şi control al aplicaţiilor şi plăţilor pentru dezvoltare rurală reduce considerabil timpul de aşteptare al solicitanţilor pe parcursul fluxului de procesare a aplicaţiilor şi le oferă acestora acces rapid la informaţiile electronice prin intermediul portalului dedicat.

"Contribuim la dezvoltarea satelor româneşti şi la diversificarea economică a zonelor rurale prin sistemul de management al plăţilor din fonduri europene şi naţionale cu ajutorul căruia s-au autorizat şi efectuat plăţi în valoare de peste 5,18 miliarde de euro începând cu 2008, din care aproximativ 4,737 miliarde de euro sunt fonduri alocate de către Uniunea Europeană", a declarat Gabriel Lospa, Director eAgriculture, SIVECO Romania.

Cu ajutorul sistemului, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit obţine acces controlat la informaţii centralizate în condiţii de maximă securitate, identificare unică a fermierilor, precum şi integrare la nivel naţional: sistemul acoperă toate cele 8 centre regionale, cele 42 de birouri judeţene ale APDRP şi 42 de Directorate Judeţene ale MADR, precum şi unităţile centrale ale celor două instituţii.

"Prin implementarea acestui sistem, instituţia noastră îşi îmbunătăţeşte perfomanţa şi îşi eficientizează procesul decizional, bazându-se pe informaţii corecte, accesibile în timp real. Mai mult decât atât, prin folosirea formularelor standard, a sistemului automat de evaluare şi a modului de raportare intuitiv, se fac importante economii de timp, traduse în utilizarea eficientă a resurselor umane la nivel organizaţional”, apreciază George Turtoi, Director General APDRP.