Bune practici în domeniul e-Learning: 18 ani de CNIV și 15 ani de ICVL | SIVECO Romania

Bune practici în domeniul e-Learning: 18 ani de CNIV și 15 ani de ICVL

Vineri, Decembrie 18, 2020

România a fost printre țările care au implementat printre primele internetul și tehologiile Web 1.0, la începutul anilor 2000. De atunci se vorbea tot mai mult despre e-Learning și software educațional în sistemul de învățământ. Însă atât specialiștii IT, cât și profesorii din învățământul universitar și preuniversitar nu aveau experiența necesară pentru înțelegerea acestor concepte, și mai ales posibilitatea de implementare a acestora în sistemul de educație din România. În anul 2001, Ministerul Educației a început în parteneriat cu SIVECO România un amplu program de informatizare a școlilor din mediul preuniversitar prin Programul Sistemul Educaţional Informatizat (SEI), un program complex care susţinea procesului de predare-învăţare în învăţământul preuniversitar, cu tehnologii de ultimă oră.

Pornind de la această premisă, proiectele CNIV (Conferința Națională de Învățământ Virtual ) și ICVL (International Conference on Virtual Learning) s-au desfașurat anual începând cu anul 2003, respectiv anul 2006. Evenimente-fenomen, Conferințele Naționale și Internaționale de Învățământ Virtual, sunt susținute de SIVECO de la prima ediție.

CNIV este evenimentul academic românesc care oferă tuturor celor implicați ocazia de a face schimb de experiență, oportunități pentru proiecte comune viitoare, constituindu-se, într-o reală și inspirațională comunitate de practică a învățământului virtual. Varianta sa internațională, ICVL, atrage anual profesori străini să își susțină proiectele de eLearning pentru colegii români.

Anul acesta, în condiții de pandemie, proiectele CNIV și ICVL 2020 s-au desfășurat online.

PROGRAM – Sesiunea online CNIV 2020 (Moderatori: M. Vlada, R. Jugureanu), http://c3.cniv.ro/?q=2020/post-cniv2020

TEMA: Bune practici - utilizarea tehnologiilor în învățământul din România. Schimbări de paradigme în educația și cercetarea românească

  1. Partea I – Prezentări de bune practici în România și Republica Moldova

LISTA PREZENTĂRILOR: Radu Jugureanu, Proiectul ROSE – rezultate și concluzii; Silvia Făt,  Un studiu recent privind integrarea tehnologiei în formarea profesorilor; Carmen Holotescu, Noi paradigme în educația și cercetarea actuală; Adrian Adăscăliței, Experiența Universității Al. I. Cuza din Iași în utilizarea Moodle; Nicolae Balmuș,  Manualul digital -  resursă interactivă în procesul de instruire; Georgeta Cozma,  Transdisciplinaritatea – o  reformă a educației secolului 21.

  1. Partea a II-a – Dezbatere interactivă a unor teze pentru educație

Teze de dezbatere: Marin Vlada (București), Teza: Educaţia, Cultura şi Tehnologia transformă gândirea şi atitudinea oamenilor. Neînţelegerea conceptelor şi termenilor conduce la o învăţare superficială; Radu Jugureanu (București), Teza: Metode moderne de învățare pentru rezultate de succes la Bacalaureat; Olimpius Istrate (București), Teza: Platformele educaționale încă nu au ajuns la o maturizare suficientă; Constantin Cucoș (Iași), Teza: Formarea și perfecționarea profesorilor, o prioritate națională; Adrian Adăscăliței (Iași), Teza: Experiența Universității Al. I. Cuza din Iași, DPPD, în utilizarea Platformei Moodle pentru predarea Instruirii Asistate de Calculator (IAC), studenților de la diferite facultăți; Ciprian Marius Ceobanu (Iași), Teza: Valoarea educațională a rețelelor de socializare (social media); Grigore Albeanu (București), Teza: Nevoia de reforme majore în conținutul manualelor școlare și al cursurilor universitare; Carmen Holotescu (Timișoara), Teza: Noi paradigme în educația și cercetarea actuală; Nicolae Balmuș (Chișinău), Teza: Manualul digital - repozitoriu de resurse educaționale interactive pentru procesul de instruire; Natalia Burlacu (Chișinău), Teza: Modalități de evaluare a studenților: necesitate, schimbare și îmbunătățire; Silvia Făt (București), Teza: Integrarea tehnologiei în formarea profesorilor; Radu Rădescu (București), Teza: Experiența UPB în adaptarea activităților online la cerințele actuale; Ioan Maxim (Suceava), Teza: Învățarea continuă pe tot parcursul vieții, o obligație în profesie; Cătălin Radu (București), Teza: Nevoia de noi tehnologii educaționale în procesul de învățare; Georgeta Cozma (Satu Mare), Teza: Transdisciplinaritatea – temei pentru o reformă a educației secolului 21.

Sesiunea Online CNIV 2020 s-a realizat pe platforma Zoom cu preluare pe Facebook (live streaming). Înregistrările pot fi găsite pe paginile ICVL-CNIV și EduOnline.

Până în prezent s-a publicat un număr de 972 de articole în volumul de lucrări CNIV (ISSN 1842-4708), la Editura Universității din București.

De asemenea, simultan cu CNIV 2020 s-a desfășurat și varianta internațională ICVL (International Conference on Virtual Learning- http://c3.icvl.eu/).

Până în prezent s-a publicat un număr de 965 de articole în volumul de lucrări ICVL (ISSN 1844 – 8933, ISI Proceeding, Thomson Reuters), la Editura Universității din București.

Marin Vlada, coordonator al proiectului: “De 18 ani suntem activi cu proiectele CNIV & ICVL - tehnologii de e-Learning în educație și cercetare, unind mediul universitar, mediul preuniversitar și firmele de IT din România, pentru un învățământ modern, de calitate, eficient și comparabil cu standardele internaționale. Nu a fost ușor, dar avem rezultate, și o comunitate ce ne-a urmat în toți acești ani de ÎNVĂȚARE, de testare, de experimentare, de succese sau insuccese. O comunitate de profesori, cercetători, psihologi, pedagogi, elevi, studenți, specialisti IT, ce ne-a inspirat în munca noastră, deoarece acest cadru al proiectelor CNIV & ICVL a fost creat pentru ei, pentru a ÎNVĂȚA împreună, și am ÎNVĂȚAT, astfel am trăit multe momente de fericire. ÎNVĂȚAREA E PUTERE! Și această atitudine te poate ghida la FERICIRE!, în viață, în profesie, în gândire etc. SUCCES! Ne vedem aici LIVE la 9.55”.

Carmen Holotescu, profesor: “Mulțumiri şi felicitări organizatorilor, vorbitorilor şi participanților la dezbaterea de colecție #CNIV2020, despre pasiune, menire, învățare, cunoaştere, angajare, implicare, creare, creativitate, inovare, experiență, colaborare, deschidere, calitate, performanță, conectare, accesibilitate, accesibilizare, personalizare, digitalizare, globalizare, continuitate în Educație!”

Ioan Dzitac, profesor: “CNIV 2020 - O conferință tradițională, dar de o actualitate extrem de fierbinte în aceste momente când trebuie să facem educație online! Organizare de excepție, prezentări de mare valoare! Am urmărit întreaga conferință CNIV 2020 pe Facebook și vă mărturisesc că am fost încântat de modul de organizare, de nivelul lucrărilor și de efervesceța discuțiilor. Sincere felicitări tuturor!”

Despre proiectele CNIV şi ICVL

Proiectele CNIV şi ICVL sunt manifestări ştiinţifice ce promovează tehnologii şi metodologii inovative în educaţie, în cercetare şi în perfecţionarea continuă, atât în mediile preuniversitar, respectiv universitar, cât şi în mediul de afaceri. Structurate şi organizate după principii europene şi standarde CNIV şi ICVL sunt manifestări ştiinţifice ce promovează tehnologii şi metodologii inovative în educaţie, în cercetare şi în perfecţionarea continuă, atât în mediile preuniversitar, respectiv universitarinternaţionale, cele două proiecte încurajează şi promovează lucrul la proiecte, activităţile colaborative, metodele şi experimentele ştiinţifice, gândirea creativă şi intuiţia, argumentaţia şi demonstraţia.