ECOKT2015

Competențele digitale sporesc decisiv șansele tinerilor pe piața muncii

Joi, Februarie 8, 2018

SIVECO România face parte din consorțiul care realizează proiectul european ECOKT2015, menit să contribuie la creșterea competențelor digitale

Şomajul atinge cote alarmante în rândul tinerilor europeni, afectând peste 15 milioane de persoane sub 30 de ani. De asemenea, deficitul de competenţe digitale continuă să crească la nivel european în toate domeniile, în special în cazul noilor tehnologii, și limitează în mod semnificativ dezvoltarea mediului de afaceri.

SIVECO România face parte din consorțiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea proiectului pilot ECOKT2015, alături de firmele Expertise France - lider de consorțiu, Dara Creative din Irlanda și Lai-momo din Italia.

În cadrul proiectului ECOKT2015 este dezvoltată și implementată o platformă online de instruire, intitulată Compass, prin intermediul căreia tinerii șomeri au acces la cursuri gratuite de perfecționare, în format digital.

Platforma Compass va fi LIVE în martie 2018, iar tinerii din România sunt invitați să participe la procesul de selecție a grupului țintă din cadrul proiectului pilot ECOKT2015, coordonat de SIVECO România.

Partenerii consorțiului pun la dispoziție 18 lecții digitizate (9 niveluri fondatoare și 9 niveluri avansate) care îi familiarizează pe tineri cu un mediu de lucru realist, cu respectarea anumitor obiective, proceduri și termene limită. Lecțiile le vor dezvolta competențele digitale și le vor crește semnificativ șansele de a-și găsi un loc de muncă.

Platforma Compass este dezvoltată în baza principiilor cadrului DigComp (Cadrul European de Competențe Digitale pentru Cetățeni), care pune la dispoziția cetățenilor europeni instrumente de îmbunătățire a competenței digitale în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, învățarea, petrecerea timpului liber, consumul și participarea în societate.

Tinerii vor putea accesa cursurile online de oriunde, oricând, și le vor putea aprofunda în ritmul propriu, având opțiunea de a le repeta, ori de câte ori au nevoie.

În etapa de cercetare a proiectului, au fost identificate grupurile de vârstă vizate pentru platforma Compass:

  • Grupul de vârstă primar este format din persoane cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani, care au terminat învățământul secundar și studiază în învățământul postliceal sau sunt în șomaj și se află în căutarea unui loc de muncă;
  • Grupul de vârstă secundar este format din persoane cu vârste cuprinse între 26 și 30 de ani, care se află în prezent fie în sistemul educațional, fie în afara câmpului muncii, și sunt în căutarea unui loc de muncă, cât și din persoane cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, aflați încă în sistemul educațional și care doresc să-și îmbunătățească abilitățile pentru un viitor loc de muncă.

Cele mai populare tipuri de cariere din toate cele patru țări (România, Franța, Irlanda și Italia) în care va fi implementat proiectul ECOKT2015 sunt:

  • Profesor sau Educator;
  • Secretar sau Adminstrator;
  • Manager de proiect;
  • Specialist în Marketing și Publicitate;
  • Cercetator Științific;
  • Medic sau Farmacist;
  • Programator calculator;
  • Scriitor.

Tinerii din România interesați sa se înscrie în proiectul pilot pot solicita informații suplimentare prin email, de la responsabilul de proiect din partea SIVECO România, Marius Preda (marius.preda@siveco.ro).

Începând cu anul 2009, SIVECO România desfășoară peste 20 de proiecte IT pentru Comisia Europeană, cu beneficii directe asupra tuturor cetățenilor Uniunii Europene, fiind singura companie românească de software care furnizează servicii informatice direct către organisme ale Comisiei.