Cum putem avea acces la surse de finanţare diversificate? | SIVECO Romania

Cum putem avea acces la surse de finanţare diversificate?

Miercuri, Noiembrie 9, 2011

Răspunsurile au fost date la prima reuniune a Consiliului Național pentru Competitivitate - CoNaCo

București, 09 noiembrie 2011 - Unde investim cu prioritate? Pentru ce afaceri este România competitivă? Unde se găseşte economia românească pe piaţa românească? Ce surse de finanţare avem la dispoziţie? Sunt întrebări care au primit răspunsuri competente de la specialiştii Consiliului Național pentru Competitivitate (CoNaCo), primul organism public specializat în probleme de competitivitate.

SIVECO Romania este membru al acestei organizaţii prin Irina Socol, preşedinte şi director general, alături de alţi 60 de reprezentanţi ai elitelor mediului academic, privat şi public. Acest forum trilateral va elabora "Strategia Naţională de Competitivitate a României 2012-2020" pentru recuperarea decalajului de competitivitate a României faţă de restul ţărilor europene.

Prima reuniune a fost axată pe stabilitatea macroeconomică și dezvoltarea piețelor financiare.

Vorbitorii au declarat că nivelul redus al veniturilor românilor afectează gradul de economisire, ca şi cultura financiară incipientă pentru a dezvolta resurse alternative de finanțare. Față de o rată medie de economisire de 40% din venitul disponibil al chinezilor, românii economisesc abia 10,3%, în condițiile în care salariul mediu se ridică în România la 445 dolari pe lună, iar în China acesta este cu aproape o treime mai mic, de 300 dolari. Mai mult de atât, în România venitul național brut pe locuitor este aproape dublu față de cel al chinezilor: 14.060 dolari, față de 7.570 dolari - au declarat membrii CoNaCo.

Slaba cultură economică şi financiară a rezultat într-o redusă interacțiune între populație și sistemul financiar, jumătate dintre români neavând niciun fel de relaţie cu instituţiile financiare. Insuficienta valorificare a resurselor alternative moderne de finanțare a făcut ca niciun antreprenor român sau fonduri private de capital să nu își vândă până în prezent afacerea utilizând, de pildă, bursa din București.

România este o o verigă relativ mică într-un lanț de economii interdependente, drept urmare nu poate face abstracție de la cadrul european și internațional privind stabilitatea macroeconomică. Criza datoriilor suverane din zona Euro va influenţa peisajul financiar-bancar internaţional în următorii ani.

Bugetul UE 2014-2020 se va baza și pe instrumente financiare inovative precum obligațiuni emise pentru finanțarea unor Proiecte (Project Bonds), garanții și fonduri de capital și de risc, împrumuturi de la BEI, Parteneriate Public-Private (PPP) etc. Toate acestea implică construcția rapidă a unei infrastructuri instituționale solide publice și financiare - a fost concluzia primei reuniuni a Consiliului Național pentru Competitivitate.

Participarea la acest forum este deschisă tuturor celor care vor să participe cu idei şi soluţii creative la elaborarea "Strategiei Naţionale de Competitivitate a României 2012-2020" pe site-ul www.conaco.ro.