Educaţia viitorului în viziunea elevilor români | SIVECO Romania

Educaţia viitorului în viziunea elevilor români

Miercuri, Iunie 18, 2008

În perioada 15-18 iunie, la Bran s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a Concursului Naţional de Soft Educaţional Cupa SIVECO 2008.

Organizată de SIVECO Romania, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi în parteneriat cu revista PC Magazine şi TVR, competiţia Cupa SIVECO îşi propune să îi promoveze pe creatorii de aplicaţii informatice cu caracter educaţional, tineri elevi din învăţământul preuniversitar.

Tema concursului din acest an -“Viziunea anului 2020” a fost extrem de ofertantă şi le-a propus tinerilor dezvoltatori de software educaţional să îşi imagineze viitorul apropiat. De la portaluri de dirigenţie la jocuri educaţionale, de la arhitectură la prezentări impresionate ale modalităţilor originale de a învăţa cu ajutorul computerului, sau de la animaţie la fizică cuantică, niciun subiect nu a fost prea dificil pentru concurenţi.

Abordarile originale şi prezentările susţinute în cadrul finalei au impresionat juriul care a avut o sarcină extrem de dificilă, încercând să departajeze proiectele.

Echipa câştigătoare este cea a Liceului de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

Trofeul “Cupa SIVECO 2008” a revenit elevilor Vlad Manea, Ionel-Andrei Albeşteanu, Vlad-Andrei Tudose ce au fost coordonaţi de profesorii Marinel Şerban şi Emanuela Cerchez, care au prezentat lucrarea „Problema potrivirii şirurilor. Algoritmul KMP”.

Prezentarea susţinută, modul în care proiectul s-a încadrat în tema propusă, abordarea originală a viziunii anului 2020 precum şi calitatea excepţională a realizării tehnice, au fost punctele forte care au făcut diferenţa în vederea stabilirii câştigătorilor.

În cea de-a doua zi a evenimentului, peste 50 de elevi şi profesori din întreaga ţară, componenţi ai celor 11 echipe care s-au calificat în finală, alături de juriu, organizatori şi invitaţi speciali din Lituania au dezbatut într-o discuţie liberă, viitorul educaţiei - aşa cum este văzut el de elevi şi profesori.

Cupa SIVECO -  concurs naţional românesc de software educaţional are un caracter unic şi într-adevăr sprijină efortul ţării dumneavoastră de a susţine informatizarea educaţiei. Lucrările pe care le-am văzut în această finală de concurs ar face invidioasă orice companie de profil. Ar trebui ca experienţa României în educaţia infomatizată să fie mai bine popularizată în ţările europene şi poate mai ales în rândul ţărilor care au aderat la UE în ultimii 5 ani. Suntem încântaţi că am avut ocazia de a fi prezenţi la această finală şi cu siguranţă vom folosi din experienţa dobândită. Avem nevoie de cunoştinţele României în acest domeniu”, a declarat Jolanta Daugirdiene reprezentant al Ministerului Educaţiei din Lituania.

Marele premiu oferit de SIVECO Romania, constă, ca în fiecare an, în participarea echipei câştigătoare la cel mai important târg internaţional de soft educaţional –Online Educa Berlin.

Pentru că toate proiectele înscrise în competiţie au fost valoroase, au fost decernate şi premii constând în laptopuri oferite de Intel şi enciclopedii şi dicţionare oferite de Editura Litera Internaţional.

Un premiu special a fost acordat celor mai tineri participanţi, de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 7 “Sfânta Maria” din Timişoara - Vlad Nicolae Vancea, Andrei Zaiţ şi Alina Ignea, coordonaţi de profesorii Adriana Roman şi Vasile Roman. Echipa din Timişoara a impresionat prin elocinţă şi modalitatea de realizarea a unui proiect complex.

„Educaţia reprezintă un domeniu de maxim interes pentru toate ţările care aspiră la crearea societăţii cunoaşterii. Noi ne-am propus să îi susţinem şi să îi promovăm necondiţionat pe tinerii elevi români care, din proprie iniţiativă, se implică în amplul proces de creare a mijloacelor educaţionale destinate viitoarelor generaţii”, a declarat Radu Jugureanu, AeL eContent Manager în cadrul SIVECO Romania.