eLearning de nivel european la Alba Iulia
Lecțiile COMPASS, care reduc decalajul dintre cererea angajatorului și competențelor tinerilor șomeri, vor fi prezentate în premieră în 27 octombrie la CNIV/ICVL 2018
În fiecare an, în prag de toamnă, cei mai importanți actori implicați în educație se întrunesc pentru două zile la Conferința Națională de Învăţământ Virtual (CNIV). Este manifestarea academică cu tradiție ce se desfășoară simultan cu International Conference on Virtual Learning (ICVL), destinată participanților din alte țări.
Fenomenul CNIV/ICVL aduce în atenția profesorilor, studenților, instituțiilor și companiilor implicate în educația românească și internațională proiecte și cercetări științifice inspirate de tendințe actuale educaționale în domeniul eLearning.
Anul acesta, la ediția cu numărul XVI, de la Alba Iulia, va fi prezentat în premieră un proiect realizat în consorțiu de SIVECO România și alte trei companii europene, cofinanțat de Comisia Europeană, care propune o abordare foarte practică a deprinderii competențelor digitale. COMPASS este platforma gratuită și interactivă de învățare cu ajutorul căruia tinerii europeni pot să își evalueze și apoi să își dezvolte acele competențe digitale de care au nevoie în piața muncii, într-o economie cu tendințe evidente de digitalizare.
Astfel, Compass reduce decalajul dintre cerințele angajatorilor și abilitățile digitale insuficiente ale tinerilor șomeri europeni, pentru a spori capacitatea acestora de angajare și a-i ajuta să-și dezvolte o structură clară a carierei.
„Ne concentrăm pe definirea clară a traseului pe care trebuie să îl urmeze în carieră fiecare utilizator, pentru că înțelegem cât de descurajant este să nu știi care este următorul pas pentru a-ți atinge obiectivul. Atunci când un utilizator își stabilește profilul, după evaluarea competențelor existente, îi recomandăm selectarea postului la care aspiră în cadrul unei industrii, astfel încât platforma să poată identifica competențele digitale relevante și abilitățile necesare pentru acel post. Apoi începe cursurile pentru a le dobândi”, spune Dorothea CARAMAN, coordonator de proiect pentru SIVECO România.
Platforma este ușor de utilizat. Fiecare lecție dezvoltă competențe digitale în cinci domenii, identificate de cadrul european DigComp, printre care: cunoașterea informațiilor și a datelor, comunicarea și colaborarea, crearea de conținut digital, securitatea informației și rezolvarea problemelor. Lecțiile se concentrează pe exemple bazate pe situații reale, astfel încât utilizatorul să își dezvolte abilități digitale care pot fi folosite imediat.
Proiectul-pilot este disponibil în engleză, franceză, italiană și română.
Despre CNIV/ICVL 2018
CNIV/ICVL au loc anul acesta în 26-27 octombrie. Conferințele au debutat în 2003, iar începând cu 2006 se desfășoară concomitent cu replica lor internațională, Conferinţele Internaţionale de Învăţământ Virtual (ICVL).
Fenomenul CNIV/ICVL aduce în atenția actorilor din educația românească și internațională proiecte și cercetări științifice inspirate de tendințele educaționale în domeniul eLearning. Este evenimentul academic românesc care oferă tuturor actorilor implicați în educație ocazia de a face schimb de experiență, oportunități pentru proiecte comune viitoare, constituindu-se, într-o reală și inspirațională comunitate de practică a învățământului virtual.