eLearning-ul, o piaţă de 52,6 miliarde de dolari | SIVECO Romania

eLearning-ul, o piaţă de 52,6 miliarde de dolari

Vineri, Februarie 27, 2009

eLearning-ul cunoaşte o dezvoltare din ce în ce mai accelerată în învăţământul preuniversitar şi universitar. Un studiu recent realizat de specialiştii de la Global Industry Analysts (SUA) estimează că până în anul 2010, piaţa de eLearning la nivel mondial va depăşi 52,6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, într-o lume în care educaţia este strâns legată de utilizarea calculatorului, 776 de milioane de tineri şi adulţi -adică 16% din populaţia lumii - nu au acces la resurse IT şi nici posibilitatea de a acumula noţiuni de bază în acest domeniu, conform unui raport publicat recent de UNESCO "Education for all - Overcoming inequality: why governance matters".

Dacă până în prezent accentul în sistemul educaţional universitar şi preuniversitar s-a pus pe integrarea tehnologiei în sala de clasă, centrul de greutate s-a mutat spre programe care au drept obiectiv sporirea cunoştinţelor elevilor şi profesorilor în ceea ce priveşte utilizarea calculatorului, a platformelor de eLearning şi a softului educaţional personalizat. În România 12.000 de şcoli beneficiază de laboratoare IT dotate cu platforma de eLearning AeL şi 3.700 de lecţii interactive AeL, iar peste 140.000 de profesori au participat la programe de instruire ce urmăresc integrarea tehnologiei în procesul educaţional. Sistemul educaţional românesc a făcut paşi semnificativi pentru asigurarea accesului la resurse educaţionale atât pentru elevi cât şi pentru profesori, având însă în continuare de parcurs etape importante în această direcţie.

"La ora actuală soluţiile educaţionale, la fel ca şi întreaga industrie ce deserveşte educaţia prezintă un grad de complexitate foarte pronunţat. Proiectele de anvergură presupun soluţii complete ce sunt rezultatul unor parteneriate între jucătorii importanţi de pe această piaţă, iar SIVECO Romania este deja un nume consacrat la nivel internaţional, furnizând componente şi chiar soluţii integrate educaţionale în Europa, Asia şi Africa", a declarat Ştefan Morcov, Vice Preşedinte eLearning, SIVECO Romania.

În ceea ce priveşte soluţiile de eLearning ce se adresează companiilor, tendinţa este către programe de instruire la cerere, ce se bazează pe nevoile particularizate ale utilizatorilor, pe colaborare şi partajarea  de resurse. Deoarece pe timp de criză bugetele de training scad iar organizaţiile nu îşi mai permit cursuri de instruire costisitoare, acestea au nevoie de eficientizarea programelor de formare. Implementarea de sisteme de eLearning moderne, care includ cursuri şi conţinut educaţional performant, aduce beneficii relevante.