Energy Shield, securitate cibernetică în domeniul sistemelor electro-energetice | SIVECO Romania

Energy Shield, securitate cibernetică în domeniul sistemelor electro-energetice

Luni, Octombrie 7, 2019

România este lider într-unul din cele mai ample proiecte de cercetare destinat operatorilor din domeniul sistemelor electro-energetice (EPES). Compania de IT SIVECO România conduce consorțiul EnergyShield pentru „Soluții Integrate de securitate cibernetică pentru analiza vulnerabilității, monitorizarea și protecția infrastructurilor energetice critice”.

EnergyShield înglobează într-un toolkit (set de instrumente software) de tip defensiv cele mai noi tehnologii pentru evaluarea, supravegherea și protecția vulnerabilității sistemelor din punct de vedere al securității informatice.

Toolkit-ul EnergyShield va include componente software dedicate atât evaluării securității cibernetice (modelare automată a amenințărilor de securitate), monitorizării și protecției (detectarea anomaliilor și atenuarea atacurilor de tip DDoS - Distributed Denial of Service), cât și învățării și partajării (informații de securitate și gestionarea evenimentelor).

Consorțiul EnergyShield este coordonat de SIVECO Romania și are în componență doi mari parteneri industriali (SIVECO Romania și PSI Software AG Germania), sustinuți de întreprinderi mici și mijlocii care sprijină inovarea, de organizații academice de cercetare și de utilizatorii finali, reprezentând diverse componente ale lanțului valoric EPES.

Partenerii se completează reciproc în ceea ce privește competențele, expertiza și capacitățile tehnice, precum și strategia de piață.

În calitate de partener tehnologic, SIVECO Romania, liderul de consorțiu EnergyShield, este implicat activ în toate etapele de implementare a proiectului care vizează soluția tehnică și aspectele tehnologice specifice de securitate cibernetică, aplicabile în domeniul energetic.

Proiectul promovează o abordare integrată, bazată pe informațiile schimbate de diferitele instrumente software ale toolkitului, pentru a prezice posibile atacuri cibernetice și pentru a implementa algoritmi inteligenți specifici domeniului de securitate cibernetică.

Setul de instrumente software va fi implementat cu sprijinul utilizatorilor finali implicați în proiect, care reprezintă toate părțile lanțului valoric EPES (generator, Operator de Transport (TSO), Operator de Distribuție (DSO, agregator, consumator) și care vor contribui la fazele de elaborare a specificățiilor, elaborare a prototipului și de demonstrare a rezultatelor proiectului.

În vederea validării modelelor, algoritmilor și soluțiilor specifice inovative de securitate cibernetică, rezultatele proiectului vor fi testate pe două site-uri pilot în Bulgaria și în Italia.

Bulgaria propune un demonstrator online la nivel de oraș, care va studia efectele în cascadă ale atacurilor cibernetice de-a lungul lanțului valoric al rețelei electrice și va analiza riscurile de securitate cibernetică la nivelul infrastructurii existente.

Italia lucrează cu un demonstrator offline la scară mică, concentrându-se pe infrastructurile proprii unui DSO, care implementează o zonă dedicată de testare offline pe unul dintre subsistemele de control ale rețelei, unde va fi simulat un atac cibernetic.

Proiectul Energy Shield a debutat la mijlocul lunii iulie la București, printr-o întâlnire a tuturor partenerilor, prilej cu care au conceput planul de implementare pentru următoarele 6 luni.

 

Informații despre proiect:

Proiectul EnergyShield se întinde pe o perioadă de trei ani. Partenerii care implementează proiectul sunt: SIVECO Romania (Romania), PSI Software AG (Germania), SI-GA Data Security (Israel), Foreseeti (Suedia), L7 Defense (Luxemburg), Tech Inspire (Marea Britanie), Konnekt Able Technologies Limited (Irlanda), City University of London (Marea Britanie), Kungliga Tekniska Hoegskolan (Suedia), Universitatea Tehnică Nationala din Atena (Grecia), Compania de software Eood (Bulgaria), Kogen Zagore (Bulgaria), Mvets Lenishta (Bulgaria), Elektroenergien Sistemen Operator (Bulgaria), CEZ Distribution (Bulgaria), MIG 23 (Bulgaria), DIL DIEL (Bulgaria) și IREN (Italia).
 

Acest proiect a primit finanțare din programul de cercetare și inovare H2020 al Uniunii Europene, în baza Acordului de finanțare nr. 832907.