Sistemele ITC pot asigura o existență demnă și o viață activă persoanelor cu deficiențe cognitive severe | SIVECO Romania

Sistemele IT&C pot asigura o existență demnă și o viață activă persoanelor cu deficiențe cognitive severe

Marţi, Decembrie 20, 2016

SIVECO participă alături de experți de renume din România, Italia, Austria și Belgia la proiectul de cercetare - Follow.Me

Pe lângă progresul economic incontestabil, tehnologia informației are un impact social decisiv. Una dintre cele mai semnificative contribuții este în domeniul reabilitării, educaţiei şi incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Practic, valorificarea tehnologiilor IT&C poate asigura persoanelor cu dizabilități cognitive o existență demnă și de înaltă calitate. Acesta este și unul dintre obiectivele principale ale Agendei digitale pentru Europa, adoptată de Comisia Europeană.

Statistici recente arată că în Europa sunt peste 9,9 milioane de oameni care suferă de demență, preconizându-se că numărul persoanelor care suferă de aceste afecțiuni va crește dramatic până în 2020.

În acest context, cercetători din România, Austria, Italia și Belgia, au dezvoltat în cadrul proiectului Follow.Me o soluție informatică care permite monitorizarea în timp real a persoanelor cu deficiențe cognitive severe (Alzheimer), să-i asiste pe aceștia în activitățile lor zilnice și să transmită informații pertinente și relevante aparținătorilor, rudelor și/sau medicului curant.

Proiectul Follow.Me este cofinanțat de Comisia Europeană, prin Ministerul Sănătății, Directoratul General de dezvoltare și inovare din Italia, Agenția austriacă de Cercetare Promovare FFG, Agenția pentru Inovare prin Știință și Tehnologie din Belgia și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din România.

Partenerii implicați în proiect sunt companii recunoscute în domeniul IT&C din România și Europa (SIVECO România, SYNYO GmbH Austria, MobiMesh Italia, Epsilon Italia), institute de cercetare de tradiție în domeniul academic al tehnologiilor avansate în domeniul IT&C (Consorțiul Interuniversitar Național de Informatică (CINI) din Napoli și AIT - Austrian Institute of Thechnology), Spitalul Universitar de Urgență București, România și două organizații de îngrijire și asistență la domiciliu și în centre specializate de îngijire a oamenilor în vârstă din Belgia (LiCalab și Wit-Gele Kruis Limburg).

Coordonatorul proiectului Follow.Me este Consorțiul Interuniversitar Național de Informatică (CINI).

Concret, platforma Follow.Me permite localizarea pacienților cu deficiențe cognitive prin determinarea poziției lor geografice cu ajutorul aplicațiilor de tip smartwatch, smartphone, aplicații web care interacționează cu aparținătorii și/sau personalul medical sau de îngrijire a pacienților, oferind în timp real informații referitoare la părăsirea ariei de siguranță (casă, spital, străzi apropiate) de către pacienții monitorizați sau despre devieri de la itinerariul lor obișnuit.

”Aspectul tehnic definitoriu din acest proiect îl reprezintă dezvoltarea unei platforme cu funcționalități generice disponibile pe mai multe sisteme de operare. Consolidarea și comunicarea în timp real a informațiilor privind localizarea unui pacient sunt esențiale pentru autonomia și stima de sine a persoanelor monitorizate, cu efecte benefice atât pentru confortul lor, cât și pentru sentimentul de siguranță al familiilor lor”, a declarat Otilia Bularca, responsabil de proiect din cadrul SIVECO România.

Prin aplicațiile pe care le dezvoltă, proiectul Follow.Me are un impact social semnificativ, sporind independența oamenilor în vârstă cu deficiențe cognitive severe, contribuind și la îmbunătățirea calității viețiilor și a familiilor implicate în îngrijirea și supravegherea lor.