Inițiativa eduVision 2020 va susţine proiectul național de eLearning | SIVECO Romania

Inițiativa eduVision 2020 va susţine proiectul național de eLearning

Luni, Septembrie 19, 2011

Bucureşti, 19.09.2011

În perioada 16-17 septembrie 2011 a avut loc conferinţa internaţională eduVision 2020, eveniment la care s-au înregistrat peste 450 participanţi şi care s-a bucurat de prezenţa a 5 miniştri dintre care 3 în funcţie. Scopul evenimentului a fost de a lansa Iniţiativa eduVision 2020.

Iniţiativa eduVision 2020 recunoaşte, susţine şi îşi însuşeşte principiile şi obiectivele stabilite în cadrul procesului multi-partenerial desfăşurat în cadrul Summit-ului Mondial privind Societatea Informaţională, precum şi pe cele stabilite în cadrul Agendei Digitale 2020 a Uniunii Europene.

În prima zi a evenimentului prezentările s-au axat pe evidenţierea perspectivelor implementării unui sistem de eLearning: prin puterea exemplului, studiile de caz din Cipru, Malta, Azerbaijan şi Egipt au adus argumente solide pentru eficienţa şi impactul pozitiv al unui astfel de sistem. În continuare au fost prezentate soluţiile tehnologice existente în momentul actual pentru eLearning, o parte dintre acestea putând fi explorate în cadrul expoziţiei deschise pentru participanţi.

Daniel Funeriu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Sportului şi Tineretului, a declarat: "Creşterea gradului de alfabetizare este imperativă. Şcoala trebuie să vină cu repere, inclusiv în ceea ce priveşte IT&C, repere care să ajute elevii să distingă informaţia utilă de zgomotele de fond. Ceea ce ar putea schimba faţa întregului curriculum şi a întregului învăţământ sunt platforma de eLearning şi biblioteca digitală şcolară".

În cea de-a doua zi a evenimentului s-a vorbit despre crearea unui proiect naţional de eLearning. Câteva studii de caz prezentate din state precum Oman, Alger, Egipt şi Serbia au arătat din nou paşii şi modalităţile de implementare, dar şi succesul înregistrat în implementarea sistemului local educaţional.

Florin Lupescu, consilier principal la Comisia europeană, Directoratul General pentru Societatea informaţională şi Media, a spus: "Modificările în educaţie cer mult timp şi cer o abordare holistică. Am prezentat membrilor Comisiei Europene expertiza SIVECO Romania în implementarea deciziilor legate de educaţie şi au fost foarte încântaţi. Educaţia este ultima frontieră a revoluţiei digitale. Am încredere că vom trece către o educaţie digitală şi o societate digitală reală".

Tatiana Potâng, Viceministru al educaţiei din Republica Moldova, a adăugat: "Iniţiativa eduVision 2020 este o bună lecţie pe care trebuie s-o învăţăm. Am înţeles cu toţii că şcoala trebuie să fie în rând cu viaţa. Şcoala trebuie să fie atractivă pentru elevii noştri şi va fi doar atunci când vom reuşi integrarea tehnologiei educaţiei în toate şcolile din Republica Moldova".

"Vrem să avem elevi care să fie pregătiţi pentru societate şi de aceea trebuie să oferim competenţe pentru noile locuri de muncă. Suntem foarte mândri să lucrăm cu SIVECO Romania care ne furnizează 5000 de obiecte de învăţare interactivă în limba arabă. Un lucru bun pe care l-a făcut SIVECO Romania este lansarea unui concurs în rândul profesorilor pentru a-i stimula să furnizeze cel mai bun conţinut educaţional", a declarat Dr.Abdalla Al Amiry, consilier în Ministerul Educaţiei din Emiratele Arabe Unite.

În plan conceptual, Iniţiativa eduVision 2020 oferă un cadru favorabil pentru mai buna cunoaştere şi diseminare a strategiilor aplicate cu succes în procesul de creştere a eficienţei actului educaţional prin intermediul IT&C, precum şi evidenţierea obstacolelor întâmpinate şi a modalităţilor de depăşire a acestora. La nivel operaţional, Iniţiativa susţine pilotarea practică şi extinderea pe scară largă a acelor concepte a căror implementare a condus la rezultate notabil pozitive şi măsurabile, în ce priveşte creşterea performanţelor educaţiei şcolare prin utilizarea permanentă la scară largă a tehnologiilor informatice inovative.

Conferinţa eduVision 2020, cel mai important eveniment pentru eLearning şi dezvoltarea învăţământului din Europa de Est, a fost organizat de către Agora Group şi SIVECO Romania, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe, cu scopul de a prezenta cele mai noi tendinţe din domeniul educaţiei şi eLearning, pentru a defini cele mai bune practici cu privire la utilizarea TIC pentru educaţie şi pentru a crea o viziune comună asupra viitorul educaţiei la nivel mondial.

Partenerii care au susţinut prima ediţie a conferinţei eduVision 2020 sunt Microsoft, Intel, IBM, Oracle, SANAKO, Lenovo, Trend Import Export, Maguay, Samsung, Brief Systems, Litera Digital, Elefant.ro, Byblos, Radio România Actualități, Radio România Bucureşti, Wall-street.ro, The Money Channel, TVR International, Ziare.com, Hit.ro, Business24 ro, Indaco Systems, AgoraNews, IT Trends, Digital Trends, PR Wave, PR Wave Directory şi Medialook.