IT Europa a desemnat finaliștii competiției European IT Software Excellence Awards 2016 | SIVECO Romania

IT Europa a desemnat finaliștii competiției European IT & Software Excellence Awards 2016

Vineri, Martie 11, 2016

Proiectul „Arhiva Diplomatică - Biblioteca Digitală”, dezvoltat de consorțiul format din firmele SIVECO, QBS și SMART CONTROL pentru Ministrul Afacerilor Externe din România, a intrat în cursa pentru marele premiu al competiției

Principala competiție pan-europeană destinată furnizorilor de soluții software și integratorilor de sisteme, European IT & Software Excellence Awards 2016 (www.iteawards.com) și-a desemnat, recent, finaliștii.

Proiectul „Arhiva Diplomatică - Biblioteca Digitală”, dezvoltat de consorțiul format din firmele SIVECO, QBS și SMART CONTROL pentru Ministrul Afacerilor Externe din România, este finalist la ambele categorii la care a concurat, respectiv “Soluția anului pentru sectorul public și utilitățiși “Soluția anului în domeniul stocării și managementului informațiilor”.

Finanțat și implementat în cadrul Programului Operațional pentru Dezvoltarea Capacității Administrative (PODCA), acest proiect a avut scopul de a transpune întreaga arhivă a Ministerului Afacerilor Externe în format electronic, construind o bibliotecă virtuală, accesibilă online.

Arhiva Diplomatică este una dintre cele mai solicitate instituții în scop de cercetare, ce cuprinde documente de o inestimabilă valoare istorico-documentară.

Ministerul Afacerilor Externe deține o colecție impresionantă de documente create de către administrația publică centrală, de către misiunile diplomatice și birourile consulare ale României din străinătate (echivalentul a peste 8.000 de metri liniari).

De altfel, Arhiva Diplomatică este unul dintre cele mai vechi departamente ale ministerului, având organizarea și functionarea definite încă de la înființarea acestuia, în 1862.

Cu toată amploarea sa uriașă, proiectul a fost implementat în 16 luni, finalizându-se cu success în septembrie 2015.

Serviciile de dezvoltare, design, testare, instalare și configurare software furnizate de consorțiul SIVECO, QBS și SMART CONTROL au vizat dezvoltarea portalului și a aplicației prin care publicul poate accesa documente din cadrul arhivei, digitizarea, organizarea și arhivarea, cu prezentarea documentelor relevante în formatul potrivit unei biblioteci virtuale.

Portalul dezvoltat în cadrul proiectului oferă cercetătorilor români și din străinătate o “sală de studiu virtuală”. Trimițând, online, o cerere către Unitatea Arhive Diplomatice a MAE, în care menționează subiectul și durata estimativă a studiului, aceștia pot accesa documente sau alte materiale cu valoare istorico-documentară din arhivă, și pot primi fotocopii digitale ale documentelor solicitate.

“Suntem onoraţi când rezultatele proiectelor noastre sunt recunoscute în competiţii importante, precum European IT & Software Excellence Awards. Aceste recunoașteri internaţionale arată calitatea muncii noastre şi a specialiştilor SIVECO implicați în dezvoltarea și implementarea proiectelor. Este o confirmare în plus că facem lucruri care contează pentru beneficiarii noștri”, declară Florin Ilia, Preşedinte şi Director General al SIVECO România.

Câștigătorii competiției European IT & Software Excellence Awards 2016 vor fi anunțați la festivitatea de premiere, care se va desfășura pe 14 Aprilie 2016, la Londra.

John Garratt, directorul editorial al IT Europa și președintele juriului competiței, spune: “Anul acesta, la cea de-a VIII-a ediție a European IT & Software Excellence Awards, am primit mai multe aplicații ca oricând, 400 din 31 de țări, cu tipologii mai diverse ca niciodată – de la mobilitate, securitate și management, până la pachete Software-as-a-Service pentru principalele verticale de piață, de la sisteme Big Data până la aplicații extrem de eficiente în Cloud. Suntem impresionați de desfășurarea de forțe și de expertiza acumulată în IT-ul european, pe care toate aceste proiecte le-au arătat.”

Despre European IT & Software Excellence Awards

Este singura competiţie pan-europeană ce recunoaşte excelenţa în IT şi premiază producătorii şi distribuitorii de software cu cele mai bune performanţe în dezvoltarea şi livrarea de produse şi servicii.

Despre IT Europa (www.iteuropa.com)

Este principalul furnizor de știri și analize despre piața IT europeană și cel mai important canal de comunicare al acestora. În plus, compania gestionează o gamă largă de baze de date și organizează importante evenimente europene de IT.