Lecțiile create în România cu tehnologia Augmented Reality, folosite cu succes în Irlanda | SIVECO Romania

Lecțiile create în România cu tehnologia Augmented Reality, folosite cu succes în Irlanda

Vineri, Ianuarie 29, 2021

Conform statisticilor publice, rata medie de abandon școlar timpuriu este de 12% la nivelul Uniunii Europene.

Există însă diferențe mari între țările membre. De exemplu, în România, acest procent este de 18%. Iar procentele variază și în funcție de gen, fiind mai mic la fete (12,5%) decât la băieți (16,3%).

Rata de abandon scolar timpuriu depășește însă 30% (fiind însă și de peste 70% în unele țări) la persoanele cu dizabiltăți, amplificându-le riscul existent de excluziune socială.

Lansat în urmă cu patru ani, în cadrul programului Horizon 2020, proiectul NEWTON (Networked Labs for Training in Sciences and Technologies for Information and Communication) transformă procesul de învățare într-o activitate plăcută, interesantă și utilă, cu ajutorul celor mai recente inovații tehnologice: gamification (învățarea bazată pe elemente specifice jocurilor) și învățarea auto-dirijată (învățarea autonomă).

Pentru proiectul NEWTON, SIVECO România a dezvoltat conținut personalizat, multi-senzorial și multimodal, inclusiv conținut educațional pentru studenții cu nevoi speciale.

Este o mare bucurie să știm că lecțiile dezvoltate de SIVECO sunt în continuare folosite și că aduc rezultatele sperate.

„Platforma NEWTON și conținutul educațional de nivel al treilea sunt încă utilizate la Universitatea Dublin City - Irlanda, Colegiul Național din Irlanda și Universitatea Tehnică Slovacă din Bratislava din Slovacia. Conținutul de nivel primar a fost pus la dispoziția următoarei generații de elevi din școlile primare irlandeze și românești care au participat la proiectele-pilot ale proiectului NEWTON. Ei folosesc metodologia și conținutul inovator NEWTON TEL pentru a-și completa procesul de educație actual”, a declarat Gabriel-Miro Muntean, profesor asociat la Școala de Inginerie Electronică din Dublin City University și coordonator NEWTON, în cadrul unui interviu acordat portalului european cordis.europa.eu.

Lecție demonstrativă la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”, București

Rezultatele proiectului NEWTON au afectat viața celor peste 1 500 de studenți și profesori care au participat direct la piloți, continuând cu beneficiarii care folosesc platforma și după sfârșitul proiectului.

Participarea SIVECO în cadrul proiectului NEWTON a inclus:

  • implementarea platformei AeL Learning Management System
  • implementarea de funcționalități de tip Augmented Reality, gamification
  • dezvoltarea de conținut personalizat, multi-senzorial și multi-modal, inclusiv pentru persoane cu nevoi speciale
  • colaborarea cu Universitatea din București pentru implementarea unui proiect pilot potrivit concepției NEWTON la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” (pentru 100 de copii cu deficiențe de auz).

SIVECO a fost selectat pentru a participa la acest proiect datorită experienței acumulate în dezvoltarea de proiecte educaționale complexe, a capacității sale de a implementa tehnologii de vârf (realitate augmentată, conținut interactiv multi-senzorial) și conținut multicultural (în limba engleză, limbile franceză, greacă, rusă etc), precum și referințe foarte bune obținute în marile proiecte internaționale, în Cipru, Malta, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjan.

„Rezultatele noastre excelente în ceea ce privește satisfacția și rezultatul învățării pot contribui la schimbarea impresiei false a elevilor că materiile STEM sunt dificile și plictisitoare și, sperăm, vor ajuta la atragerea mai multor tineri către o carieră în domeniul științelor exacte”, a mai spus Gabriel-Miro Muntean, de la Dublin City University.