Managementul datelor de mediu asigură o mai bună calitate a vieții | SIVECO Romania

Managementul datelor de mediu asigură o mai bună calitate a vieții

Vineri, Februarie 19, 2021

90% dintre europeni trăiesc în orașe în care aerul este poluat dincolo de un nivel nociv. Este adevărat că soluțiile smart city pot fi utilizate pentru a gestiona sănătatea, mobilitatea și poluarea, dar nu e mai puțin adevărat că piața este controlată de marii jucători, care își impun soluțiile proprii.

SIVECO România și-a adus contribuția prin capacitățile sale tehnologice la dezvoltarea ESTABLISH (Environmental Sensing To Act for a Better Quality of LIfe: Smart Health). Proiectul de cercetare ITEA 3 (programul strategic EUREKA cluster TIC) oferă o platformă de smart city, compusă dintr-o aplicație mobilă de optimizare a rutei pentru cetățeni, o aplicație web pentru previziuni și simulări de poluare și trafic și o aplicație web pentru vizualizarea datelor în timp real.

Proiectul, care s-a încheiat deja, permite monitorizarea de către fiecare utilizator a mediului interior, exterior și traficului, pentru a urmări starea de bine personală și, prin urmare, pentru a contribui la îmbunătățirea acesteia.

Soluțiile de îmbunătățire a calității aerului necesită date și vizualizări în timp real pentru monitorizarea cuprinzătoare a domeniilor precum infrastructura, sănătatea și mobilitatea. Proiectul ESTABLISH a implementat astfel o buclă de control de la senzorii de mediu la o platformă inteligentă cu interoperabilitate terță parte, generând inovații privind calitatea vieții atât la nivel individual, cât și la nivel de oraș.

De exemplu, pentru bucla de control senzor-actuator, platforma detectează nivelul de CO2 dintr-o clădire și transmite informația către sistemul smart building să deschidă ferestrele pentru a oferi ventilație automată. Între timp, o aplicație cu auto-raportare a fost dezvoltată pentru a colecta percepțiile fiecărui utilizator privind calitatea aerului interior, posibilele simptome de sănătate, stresul perceput, productivitatea și chiar mișcările haotice ale pupilei.

Studiul pilot, efectuat în România, a utilizat date de la senzorii ambientali (calitatea aerului, presiunea atmosferică, temperatură, umiditate) și senzorii biometrici, fiziologici și comportamentali (ritmul cardiac și numărul de etape respiratorii) pentru a oferi pacienților aflați în programe de reabilitare clinică  sau de menținere în formă sugestii legate de comportament și opțiuni de tratament.

Proiectul are ca scop reducerea costurilor de sănătate și sprijinirea grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă sau pacienții. De asemenea, creează oportunități de afaceri pentru producători, dezvoltatori de software, organizații de sănătate, companii de asigurări și multe altele, deoarece evoluțiile tehnologice din cadrul proiectului se aplică unei game largi de servicii și produse noi, bazate pe utilizarea senzorilor de mediu.

Rezultatele remarcabile din proiect și tehnologiile dezvoltate au fost puse deja în practică în Canada, Danemarca, Germania, Singapore și Emiratele Arabe Unite, în aparate de purificat aerul, și sunt aplicate chiar și în servicii smart către sectorul maritim.

        

Mai multe informații pe https://projectsites.vtt.fi/sites/ESTABLISH/