Medicii români folosesc mijloace informatice avansate de investigare a pacientului | SIVECO Romania

Medicii români folosesc mijloace informatice avansate de investigare a pacientului

Vineri, Octombrie 31, 2008

Modernizarea aparatului medical şi a procesului de investigare clinică din România se bazează, în mod esenţial, pe adoptarea la scară largă a celor mai actuale instrumente IT&C. Înţelegerea cauzelor diferitelor afecţiuni şi stabilirea unui diagnostic exact şi precoce, pentru fiecare dintre acestea, devin, astfel, mult mai accesibile medicilor români.  

"Aplicarea tehnologiilor IT&C avansate în domeniul sanitar are efecte benefice asupra calităţii serviciilor medicale şi a tuturor participanţilor la actul medical - furnizori de servicii medicale şi farmaceutice, spitale, ambulanţe, unităţi clinice şi paraclinice, laboratoare specializate şi, nu în ultimul rând, pacienţi. Fie că vorbim de aparatură ultraperformantă sau de infrastructură software modernă, elementul informatic acţionează ca un integrator al tuturor resurselor şi cunoştinţelor medicale. Cu implicarea tot mai intensă a dezvoltatorilor IT locali, în ultimii ani, s-au făcut progrese importante în modernizarea informatică a sistemului public de sănătate, precum şi în configurarea reţelelor informatice pentru o serie de discipline ale sţiinţei medicale", spune prof. univ. Traian C. Ionescu, eHealth Business Consultant, în cadrul SIVECO Romania. 

Problematica informatizării sănătăţii se bucură, în prezent, de un mare interes din partea medicilor şi a specialiştilor în informatică.

Între subiectele cele mai incitante se numără soluţiile IT de colectare şi validare a datelor medicale, aplicaţiile de raportare, managementul informatizat al asiguraţilor, dosarul electronic al pacientului sau  administrarea unitară şi coerentă a resurselor medicale. Rezolvarea acestor aspecte, cu mare impact social, se afla in centrul atentiei experţilor în dezvoltarea şi implementarea de soluţii informatice.  

"Dezvoltarea informaticii medicale face parte şi din preocupările actuale ale Uniunii Europene. Prin alocarea de fonduri consistente pentru cercetare în acest domeniu, UE încurajează revigorarea informatică a sistemelor de sănătate din ţările membre. Conştientă de necesitatea informatizării sistemului românesc de sănătate, SIVECO Romania s-a implicat, încă de la început, în acest proces, îmbogăţindu-şi  permanent oferta de produse de tip e-Health, incluzând atât soluţii HealthInsurance, cât şi HealthCare. Mai nou, prin parteneriatul  încheiat cu AGFA, lider în producerea şi distribuţia de sisteme şi soluţii IT de imagistică medicală, SIVECO Romania îşi extinde expertiza în zona aplicaţiilor specializate pentru sectorul  medical", a adăugat prof. univ. Traian C. Ionescu. 

Progresele recente din medicina românească creează premisele pentru construirea unui sistem de sănătate viabil, integrat informatic, care pune în legătură toţi participanţii la actul medical.