Sistemul IT de tranzit vamal din Republica Macedonia

SIVECO Romania a încheiat procesul de informatizare a sistemului de tranzit vamal din Republica Macedonia

Miercuri, Martie 5, 2014

Soluţia software permite gestionarea computerizată, în timp real, a tuturor tranzitelor vamale şi armonizează sistemul vamal macedonean cu cel al Uniunii Europene

SIVECO a implementat în Republica Macedonia un sistem IT vamal, sigur, interoperabil şi accesibil pentru schimburile electronice de date conţinute în declaraţiile vamale. Soluţia oferă operatorilor economici multiple soluţii tehnice privind schimbul electronic de informaţii cu autorităţile vamale şi o mai mare flexibilitate în prezentarea declaraţiilor vamale.

Sistemul NCTS sprijină consolidarea capacităţii operaţionale a Administraţiei Vamale din Macedonia, asigură alinierea la standardele şi cerinţele Uniunii Europene a procedurii de tranzit vamal şi interoperabilitatea sistemului cu sistemele europene.

Acesta este bazat pe depunerea declaraţiei de tranzit în format electronic, precum şi pe schimburile de mesaje electronice între birourile vamale implicate într-o operaţiune de tranzit la nivel naţional (biroul de plecare, biroul de tranzit şi biroul de destinaţie) şi urmează ca de la 01.01.2015 să asigure schimb de date şi cu celelalte birouri vamale aflate pe teritoriul Statelor Membre şi ţărilor AELS.

"Noul sistem de tranzit asigură proceduri electronice simplificate de vămuire şi contribuie la contracararea fraudelor vamale, oferă operatorilor economici multe avantaje, inclusiv îmbunătăţirea calităţii serviciului, reducerea timpului de aşteptare petrecut la vamă şi o mai mare flexibilitate în prezentarea declaraţiilor", a declarat Dan Tuhar, eCustoms Line of Business Manager, SIVECO Romania.

NCTS creşte eficienţa procedurilor de tranzit, permite prevenirea şi detectarea fraudelor, accelerarea şi securizarea operaţiunilor desfăşurate în cadrul unei proceduri de tranzit, îmbunătăţirea comunicării şi coordonării între administraţiile vamale. 

Soluția software va funcţiona ca un instrument de administrare şi control al sistemului de tranzit de stat. Bazat pe utilizarea sistemelor de calcul avansate şi pe procesarea electronică a datelor, acesta garantează un management mai modern şi mai eficient decât cel tradiţional, al hârtiilor, cu inconvenientele sale dovedite.

Vama din Republica Macedonia este cel de-al treilea beneficiar al soluţiei de tranzit eCustoms de la SIVECO Romania, după Direcţia Generală a Vămilor din România şi Autoritatea Vamală din Turcia.

Contractul privind informatizarea sistemului de tranzit vamal din Republica Macedonia a fost obţinut prin licitaţie de către consorţiul format din SIVECO Romania împreuna cu firmele BOMAS Dooel, STM Savunma Teknolojileri Muhendislik ve Ticater A.S. şi SKILLS EOOD.