PALAEMON – Un ecosistem holistic de evacuare și salvare a pasagerilor navelor maritime
Cu atâtea dezastre care se petrec pe mare cu navele de croazieră, feriboturile și navele de transport, e momentul să ne gândim la o nouă abordare a ecosistemului de evacuare și salvare.
PALAEMON este un proiect european în faza de implementare care propune dezvoltarea și evaluarea unui sistem sofisticat de evacuare centralizată în masă pentru navele de pasageri. Noul ecosistem inteligent include tehnologii inovatoare pentru detectarea, monitorizarea, numărarea și localizarea oamenilor, precum și accesul la date în timp real în timpul accidentului. Acesta va fi integrat într-un sistem independent, inteligent de conștientizare a situației și de orientare pentru susținerea unei rute de evacuare a unui număr mare de pasageri. Răspunsul de urgență pentru navele de pasageri din UE va deveni mai eficient. PALAEMON combină expertiza arhitecților maritimi / navali pentru a dezvolta modulele de extracție și pe cea a companiilor ITC și a unor renumite organizații de cercetare pentru a dezvolta o soluție extrem de inovatoare, care să respecte cadrul de reglementare.
Soluții de înaltă tehnologie, în sprijinul salvatorilor
Ca partener tehnologic, SIVECO va conduce cercetarea și dezvoltarea ochelarilor dotați cu tehnologia Realitate Augmentată, pentru echipajul navei. Aceste dispozitive speciale permit orientarea în condiții de siguranță în punțile eterogene ale navei, bazate pe tehnologii avansate RA, tehnologii de poziționare în interior și senzori cu hardware pentru vedere accelerată.
Senzorii inteligenți vor putea ține evidența tuturor pasagerilor. Cu noua tehnologie, echipajul va fi ajutat să ajungă rapid în locuri greu accesibile, la persoane care sunt blocate și să le ducă în zone de evacuare sigure. Informațiile despre starea navei vor fi transmise în timp real prin RA, în special despre secțiuni inundate sau deteriorate, îndrumând echipajul în procedura de evacuare. În acest fel, nu ar trebui să mai existe victime și nicio persoană nu va rămâne în urmă!
De asemenea, având expertiză în activități de instruire, SIVECO va conduce Academia PALAEMON.
Prevenția pe primul plan
Monitorizarea continuă și controlul permanent vor spori capacitatea de detectare, prevenire sau atenuare a oricărei probleme și potențiale daune generate de accidente și dezastre fizice - sau provocate de eroarea umană. Ecosistemul propus va include și noul standard IMO pentru schimbul de date-VDES.
Catastrofele maritime din ultimii ani sunt o mărturie dureroasă a nevoii imperative de evacuare în timp util și eficient a navelor mari de pasageri mari, în timpul urgențelor. Obiectivul acestui proiect este de a maximiza eficacitatea evacuării pasagerilor, de pe navele de croazieră și RoPax mari.
Stakeholder-ii din domeniul construcției de nave de croazieră, marii operatorii de nave de croazieră, societățile de clasificare, companiile producătoare de de senzori și tehnologii își vor combina expertiza cu un grup multidisciplinar de inovatori (cum ar fi start-up-urile inovatoare, IMM-urile din domeniul TIC inteligent, experți din institutele de cercetare în evacuarea navelor, rețelele internaționale din sectorul maritim și industrial).
Echipa de proiect
Coordonatorul acestui proiect este compania franceză Airbus Defence and Space SAS. Din partea României, i s-au alăturat compania de software și consultanță SIVECO, dar și AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ.
Din proiect mai fac parte: ATOS SPAIN, KONNEKT ABLE TECHNOLOGIES LIMITED (Irlanda), ENGITEC SYSTEMS INTERNATIONAL LIMITED și IoT APPLICATIONS AND MULTI-LAYER DEVELOPMENT (ambele din Cipru), JOHANNITER OSTERREICH AUSBILDUNG UND FORSCHUNG GEMEINNUTZIGE GMBH (Austria), NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS – NTUA (Grecia), ADVANTIC SISTEMAS Y SERVICIOS SL (Spania), JADE HOCHSCHULE WILHELMSHAVEN / OLDENBURG / ELSFLETH (Germania), ERICSSON HELLAS SA TILEPIKOINONIAKOY ILINOX (Grecia), DANAOS SHIPPING COMPANY LIMITED (Cipru), ENGINEERS FOR BUSINESS IKE (Grecia), ASTILLEROS DE SANTANDER SA (Spania), DNV GL HELLAS SA (Grecia), AdMeS (Grecia), THALES ITALIA SPA (Italia), UNIVERSIDAD DE ALCALA (Spania), PANEPISTIMIO AIGAIOU (Grecia), WISER SRL (Italia), ANONYMOS NAFTILIAKI ETAIREIA KRITIS (Grecia), OESTERREICHISCHER LLOYD SEEREEDEREI (Cipru).