Cinci milioane de europeni cu vârste între 55 şi 74 ani sunt diagnosticaţi anual cu depresii | SIVECO Romania

Cinci milioane de europeni cu vârste între 55 şi 74 ani sunt diagnosticaţi anual cu depresii

Vineri, Noiembrie 11, 2016

Proiectul european PALETTEV2 propune un mediu online de servicii care ajută persoanele vârstnice să se mențină activi în societate, în special prin acţiuni lucrative, și chiar să își deschidă o afacere

PALETTEV2 va ajuta persoanele în vârstă să-și găsească locurile de muncă potrivite, fie ca specialiști, fie ca voluntari, acordând sprijin inclusiv celor care doresc să-și dezvolte o afacere. Având o viață activă, adulții aflați la vârsta a doua sunt stimulați mental și rămân conectați la comunitatea din care fac parte, inclusiv cu membrii mai tineri ai familiei și cu prietenii.

Europa, în ansamblu, trebuie să se adapteze la o lume nouă în care se estimează că 1 din 3 persoane va avea peste 65 de ani, iar mai mult de 1 din 10 vor avea peste 80 de ani. Astfel s-a născut proiectul de cercetare și dezvoltare PALETTEV2 care își propune să îmbunătățească calitatea vieții populației cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani, prin dezvoltarea unui mediu de activități participative și a unei platforme ICT dedicate persoanelor în vârstă.

Preocuparea pentru acest segment al populației este generată de accelerarea procesului de îmbătrânire la nivel global, respectiv creşterea ponderii populaţiei vârstnice în totalul populației. În România, numărul persoanelor de peste 55 ani reprezintă mai mult de un sfert din populația țării, încă din anul 2007, depășind pragul de 5,5 milioane. 

Este notabil faptul că, în România, numai 41,5% dintre românii cu vârstă cuprinsă între 55 - 64 de ani, apar în statistici ca persoane ocupate, ceea ce ne situează sub media Uniunii Europene, de 50%, potrivit biroului de statistică al Comisiei Europene - Eurostat. 

Această situație face cu atât mai necesar un proiect care să încurajeze persoanele în vârstă să ducă o existență activă, să le reducă dependența de ceilalți, să prevină riscul de singurătate și izolare și să le dea posibilitatea să socializeze intens. De aceea, printre serviciile proiectului PALETTEV2, activitățile de comunicare au un rol central.

Prin platforma dezvoltată de SIVECO România, proiectul favorizează accesul la materiale educaționale multimedia. Totodată, prin faptul că sunt încurajați șă își împărtășească interesele, gândurile și evenimentele de viață, proiectul ajută persoanele mature, aflate în preajma pragului critic al pensionării, să fie în permanentă legătură cu familia și comunitatea. Implicarea socială reduce riscul de singurătate care reprezintă un important factor de risc pentru simptomele depresive. Aproximativ cinci milioane de cetățeni ai UE în vârstă de 55 - 74 ani au raportat depresii în 2011. Prin efectele sale, proiectul poate veni în ajutorul a milioane de oameni care se confruntă cu riscul de a deveni depresivi.

În contextul european al ultimilor 10 ani, în care s-a înregistrat o creștere cu 10,2% a ocupării forței de muncă a lucrătorilor în vârstă de 55 - 64 de ani, platforma dezvoltată pentru proiectul PALETTEV2 urmărește să încurajeze persoanele în vârstă să rămână active, să câștige un venit după vârsta de pensionare și să trăiască cât mai independent posibil.

În plus, caracteristicile vârstei poziționează în centrul proiectului preocuparea pentru sănătatea acestora și îngrijirea la domiciliu (sau într-un centru rezidențial). Există un declin normal al dexterității și rezistenței fizice, iar statisticile indică faptul că 80% dintre persoanele de peste 65 de ani au o forma de boli cronice.

Platforma va oferi, de asemenea, sprijin pentru persoanele care îngrijesc persoanele în vârstă, fie că sunt:

  • colegi, membri ai familiei sau prieteni - furnizori informali de sprijin sau de îngrijire
  • profesori, mentori, consultanți - furnizori formali de sprijin
  • medici si furnizorii de servicii medicale - furnizori formali de sprijin sau de îngrijire.

În întreaga lume, dar și în țara noastră există tendința ca o largă paletă de servicii să fie disponibilă doar online. Persoanele în vârstă sunt îndrumate să folosească aceste servicii online, la fel ca oamenii din toate celelalte categorii de vârstă. Dar adulții de peste 65 de ani nu sunt la fel de familiarizați cu utilizarea tehnologiilor ca și colegii lor mai tineri. În acest sens, poziția lor în ceea ce privește tehnologia este mult mai asemănătoare cu cea a altor persoane cu limitări, ceea ce creează nevoia de învățare pentru utilizarea mediilor electronice.

Activitatea de cercetare și dezvoltare a proiectului are o durată de de 30 luni, derulându-se în perioada 01.04.2016 - 30.09.2018.

Website-ul proiectului poate fi accesat la adresa http://www.palettev2.eu

Proiectul va fi implementat de parteneri cu expertiză complementară din patru țări: România, Elveția, Olanda, Slovenia.

Coordonatorul proiectului este University Hospitals of Geneva din Elveția, care oferă servicii de îngrijire primară, asistență medicală secundară, terțiară și ambulatoriu , specializată și în aria proiectelor de cercetare. În proiect sunt implicate două entități românești: SIVECO România, singura companie de mari dimensiuni din acest consorțiu și Universitatea București, specializată în proiecte de cercetare. Expertiza IMM-urilor în proiect este asigurată de The Prava poteza Institute din Slovenia. Organizatiile Stichting Reflexion, VILANS, Stichting Smart Homes și Kempen LIFE sunt organizații din Olanda specializate în cercetare.