Pe 21 martie, peste 150 de școli din România participă la Experimentul Eratosthenes! | SIVECO Romania

Pe 21 martie, peste 150 de școli din România participă la Experimentul Eratosthenes!

Miercuri, Martie 16, 2016

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului european Inspiring Science Education, în care SIVECO Romania este partener și coordonator naţional

Departamentul de Cercetare și Dezvoltare Ellinogermaniki Agogi organizează și anul acesta Experimentul Erastosthenes. Evenimentul se va desfășura în perioada 16-21 martie 2016  în cadrul proiectului european Inspiring Science Education, în care SIVECO Romania este partener și coordonator naţional.

Anul acesta și-au anunțat participarea la eveniment peste 700 de școli din întreaga lume, dintre care peste 150 sunt din România.

Organizarea acestui experiment destinat stimulării curiozității elevilor în timpul echinocțiilor de toamnă și primăvară a devenit o tradiție. El plasează elevii și interacțiunea lor în centrul activității de cercetare, urmărind replicarea modului în care s-a determinat circumferința Pământului în urmă cu peste două mii de ani.

Acest experiment fost efectuat pentru prima dată în jurul anului 240iH, de către matematicianul grec Eratosthenes, care și-a propus să măsoare circumferința Pământului cu ajutorul umbrei unui băț cu lungimea de un metru.

În ce constă Experimentul Eratosthenes?

Primul pas din desfășurarea experimentului constă în determinarea orei exacte a amiezii utilizând Solar Calculator sau Stellarium.

De exemplu, în 23 septembrie 2015, momentul amiezei a fost la ora 11:20, când Soarele s-a aflat în dreptul ecuatorului ceresc, a răsărit și a apus chiar în punctele cardinale est și vest, iar durata zilei a fost egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopții.

Se plasează o tijă cu lungimea de un metru într-un loc însorit din curtea școlii și se măsoară umbra sa de cel puțin 5 ori. Se urmărește calcularea valorii unghiului θ, făcut de razele solare cu tija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În locațiile aflate pe același meridian, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180° în același moment. De aceea, se practică reconstituirea experimentului Eratostene între școli aflate la aproximativ aceeași longitudine și la distanțe cât mai mari între ele, pentru a mări precizia determinării.

 

 

 

 

 

 

 

 

În pasul următor se face calculul distanței dintre locațiile unde se măsoară umbra.

În cazul când nu există școala pereche, se poate lucra considerând o locație cu aceeași longitudine situată pe Ecuator, unde umbra bățului este în acel moment 0 cm.

Pentru a calcula circumferința Pământului se va apela la proporționalitatea dintre unghiul la centrul cercului și lungimea arcului de cerc pe care acesta îl subîntinde.

Cum pot participa școlile din România la Experimentul Eratosthenes

Înscrierea unei școli din România pentru participarea la Experimentul Eratosthenes se poate face până pe 20.03 aici.

În comunitatea special creată pe portalul ISE, Eratosthenes Community se găsesc planuri de lecții care promovează Învățarea bazată de cercetare (Inquiry-based Learning). 

În subcomunitatea Eratosthenes Community - Romania există versiunile traduse în limba română ale acestor planuri de lecție, atât pentru gimnaziu cât și pentru liceu. 

Evaluarea cunoștințelor elevilor precum și progresul lor în timpul activității experimentale poate fi facută cu ajutorul chestionarelor (pre-chestionar și post-chestionar) aflate aici, atât online cât și în format pdf.

În perioada 21-30 martie, profesorii care efectuează experimentul au posibilitatea de a participa la Concursul de lecții online Eratosthenes Online Lesson Contest la care pot câștiga un stagiu la școala de vară ISE Summer Academy 2016 de la Atena.

Până pe data de 10 Aprilie 2016, cele mai reusite fotografii realizate în timpul experimentului, pot fi înscrise la Concursul de fotografii Eratosthenes Photo Contest

Mai multe informații se găsesc pe http://eratosthenes.ea.gr/ și http://www.inspiringscience.eu/.

Date de contact: