Prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate: paşi obligatorii pentru un sistem medical european | SIVECO Romania

Prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate: paşi obligatorii pentru un sistem medical european

Vineri, Iunie 1, 2012

Siguranţa pacienţilor este asigurată de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate.
 

Specialiștii reuniți la cea de-a 7-a ediție a eHealth Congress 2012 au concluzionat că Informatizarea sistemului de sănătate aduce beneficii pacienților, medicilor, farmaciștilor, tuturor utilizatorilor din sistemul medical. Mai mult, Rețeta electronică și cardul de sănătate sunt componente esențiale în procesul de aliniere a sistemului medical românesc la standardele europene.

“Congresul eHealth 2012”, organizat de Țăruș Media, a reunit peste 150 de invitați - manageri din spitale, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Academiei de Științe Medicale, Comisiei pentru sănătate și familie din Cameră Deputaților, Colegiilor medicilor, Colegiilor farmaciștilor și ai Consiliilor locale.

Participanții au vorbit despre “Creşterea rolului farmacistului prin utilizarea e-prescription”, „Reţeta electronică, instrument de creștere a siguranței pacienţilor”, „e-Prescription, componentă esențială în informatizarea sistemului de sănătate”, “Cardul de sănătate în contextul interoperabilității transfrontaliere” etc.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate se bazează pe Sistemul Informatic Unic Integrat. Pe bază acestuia vor fi introduse prescripția electronică, cardul național de sănătate și dosarul electronic. SIVECO Romania este parte din acest efort de modernizare a sistemului medical”, a declarat Dragoș Dobran, directorul departamentului eHealth din SIVECO Romania.

Pe lângă funcționalitățile deja cunoscute din SIUI, Platformă Informatică a Asigurărilor de Sănătate va fi completată cu facilități direct orientate către îmbunătățirea serviciilor medicale și farmaceutice pentru cetățeni, cunoscute ca făcând parte din domeniul Health Care. În afara plăților pentru funcționarea sistemului medical și a eficientizării unor soluții de business pentru asigurările de sănătate, platforma va căpăta o vizibilitate directă pentru asigurați, prin îmbunătățirea accesului acestora la serviciile medicale.

Din această vară va fi implementat Sistemul Informatic de Prescripție Electronică (SIPE), un proiect al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Finanțarea proiectului s-a realizat atât cu fonduri europene nerambursabile, cât și cu fonduri proprii ale CNAS.

În cadrul evenimentului a fost făcută o demonstrație practică a modului în care va funcționa Rețeta electronică.