Prescripţia electronică va asigura pacienţilor accesul transparent şi rapid la medicamente | SIVECO Romania

Marţi, Mai 29, 2012

Din această vară va fi implementat Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE), un proiect al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate finantat din fonduri europene nerambursabile.

Anunţul a fost făcut în cadrul primului eveniment din seria dezbaterilor Upgrade România, serie dedicată sistemului sanitar românesc, „Prescripţia electronică - etapă în modernizarea sistemului de sănătate românesc”,  în organizarea Income Magazine.

Prescripţia electronică a fost demarată în luna februarie 2012 şi este în plin proces de testare. Sistemul a trecut prin 3 sesiuni de testare funcţională, inclusiv cu personalul CNAS, parcurgându-se peste 2.000 de cazuri de testare. Testarea de performanţă se va finaliza la sfârşitul acestei luni. Sistemul va deveni funcţional imediat după publicarea normelor specifice, cel mai probabil după 1 iulie 2012”, a declarat Dragoş Dobran, directorul departamentului eHealth din SIVECO.

Liderul caselor romanesti de software, SIVECO va contribui la acest proiect cu expertiza pe care a dobandit-o în proiecte complexe de eHealth.  Astfel, compania a participat la informatizarea sistemelor de sănătate din Romania şi Bulgaria. De asemnea, SIVECO a derulat proiecte de eHealth în Croaţia şi Franţa.

Medicii şi farmaciştii români vor beneficia prin SIPE de un instrument de lucru util care le va uşura activitatea.

Sistemul este proiectat astfel încat să minimizeze  riscurile pentru pacienţi,  prin evitarea erorilor de prescriere şi alertă la contraindicaţii.

Medicii vor gestiona reţetele în regim online, fiind asistaţi de un motor de reguli medicale (interacţiuni între medicamente, contraindicaţii, corelaţii între diagnostic, vârstă şi medicamentele prescrise etc).

Lucrând la SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS), am constatat că există numeroase modalităţi prin care putem controla eficienţa cu care se folosesc resursele. Peste tot în sistemul de sănătate există situaţii pe care trebuie şi putem să le eficientizăm. Trecerea la reţeta electronică se va face gradual, până la sfârşitul anului, astfel încât farmaciştii şi pacienţii să poată asimila în mod natural schimbările. Noi vom sta alături de farmacişti şi ii vom ajuta să înţeleagă şi să utilizeze acest instrument informatic. Toate regulile generale rămân neschimbate, doar mediul în care este generată reţeta electronică va fi altul. Informatizarea este, în fapt, un ajutor esenţial în activitatea medicilor şi farmaciştilor şi un beneficiu uriaş pentru pacienţi”, a adăugat Dragoş Dobran.