SIVECO contribuie la dezvoltarea unei platforme IT care va permite interconectarea informaţiilor din mediul online şi offline | SIVECO Romania

SIVECO contribuie la dezvoltarea unei platforme IT care va permite interconectarea informaţiilor din mediul online şi offline

Joi, Iunie 5, 2014

Proiectul european TWIRL transpune în realitate conceptul de divertisment educaţional personalizat, stimulând crearea de micro-comunităţi în jurul emisiunilor şi programelor educaţionale prezentate la TV

Accesul la internet este omniprezent în lumea modernă, din ce în ce mai multe persoane fiind interconectate cvasipermanent prin intermediul dispozitivelor mobile. Diversitatea informaţiilor pe care le primește consumatorul atât din lumea virtuală (on-line), cât şi din lumea reală (off-line), este uriașă. Corelarea informaţiilor din cele două spaţii, într-un mod coerent, precum şi livrarea lor la momentul şi în formatul potrivit reprezintă o provocare.

Proiectul de cercetare și dezvoltare "Romanian Twinning virtual World (on-line) Information with Real world (off-Line) data sources" (RO-TWIRL) urmărește să amplifice experiențele umane în cadrul acțiunilor de căutarea informațiilor, de cercetare, în interacțiunea cu alți utilizatori și în utilizarea resurselor în viața de zi cu zi prin crearea unei platforme IT. Aceasta realizează interconectarea şi fuzionarea datelor provenind din aplicații reale (cum sunt, de exemplu, cele de monitorizare a traficului, prognoza meteo, etc) și din surse de date online (baze de date deschise, comunitățile sociale și forumuri, blog-uri, wiki, RSS, etc). 

RO-TWIRL este implementat de consorţiul format din companiile de IT, SIVECO Romania și ALTFACTOR, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2014. 

RO-TWIRL transformă experienţa dobândirii de informaţii de către utilizator prin oferirea de: informaţii suplimentare, (rezultate din augmentare cu informaţii contextuale), informaţii personalizate, extrase din surse personale, (cum ar fi blogurile sau profile de reţele sociale) şi informaţii sociale (extrase din comunităţile virtuale).

Platforma dezvoltată de consorţiul românesc se înscrie în curentul actual, în plină dezvoltare, a platformelor de tip «second-screen». 

Principalele componente ale platformei sunt: aplicaţie tandem smart TV – tabletă (second-screen) – permite afişarea pe tabletă a informaţiilor relevante emisiunii curente de la TV, într-un format sintetizat şi aplicaţie web de configurare, management şi statistici – permite utilizatorilor, dezvoltatorilor de conţinut să configureze informaţiile care vor fi afişate pe al doilea ecran. De asemenea, există aplicaţia web tip portal – în cadrul portalului sunt afişate informaţii detaliate şi statistici despre emisiuni, programe şi comunităţile din jurul acestora.

Platforma a fost deja prezentată la nivel european, în cadrul celei de-a șasea ediții a Co-Summit-ului organizat de către clusterul EUREKA ITEA și ARTEMIS desfăşurat pe 4-5 decembrie 2013, în Stockholm, Suedia.

SIVECO dezvoltă aplicaţia de Management şi Monitorizare dedicată producătorilor de conţinut educaţional. Aceasta permite monitorizarea şi afişarea de statistici despre numărul de vizualizari, like-uri şi profilele utilizatorilor.

ALTFACTOR dezvoltă aplicația de tip second-screen care permite afișarea sincronizată a conținutului educațional atât pe televizoare inteligente, cât și pe dispozitive mobile.

“Proiectul promovează conceptul de personalized edutainment (divertisment educaţional personalizat) prin includerea de conţinut educaţional multimedia din diverse surse în scopul personalizării şi augmentării informaţiei de divertisment din mediul casnic. De asemenea, susţine facilitarea participării şi implicării prin crearea de micro-comunităţi în jurul emisiunilor şi programelor educaţionale prezentate la TV”, a declarat Monica Florea, Director al Departamentului Cercetare & Dezvoltare în cadrul SIVECO Romania.

RO - TWIRL se adresează tuturor segmentelor de vârstă, platforma dezvoltată putând fi utilizată în egală masură, atât de copii, cât şi de vârstnici. Aceasta se va integra cu platforma dezvoltată la nivel european, pentru a beneficia de cercetarea şi implementările realizate în scopul augmentării informaţiei.

Parteneri TWIRL:
Altfactor, Cassidian SAS, Mondeca SA, Pertimm, Ipernity. ORG SA, Lille 1 University, Mobiliera, Institut Telecom SudParis, Smartsoft, Tilda, Tmob