Să învăţăm să ne apărăm de dezastre! | SIVECO Romania

Să învăţăm să ne apărăm de dezastre!

Miercuri, Decembrie 16, 2009

Un grup de experţi români lucrează la un sistem educaţional pentru simularea scenariilor privind dezastrele.

Bucureşti, 27 octombrie 2009 - Numărul dezastrelor naturale a crescut de patru ori în ultimii 20 de ani, de la 120 la 500, în timp ce numărul victimelor a crescut de la 170 de milioane la 254 milioane, arată cele mai recente studii. România se afla într-un clasament al ONU printre statele care prezintă un risc foarte ridicat de producere a unor dezastre naturale. Sunt suficiente argumente pentru ca reacţia la dezastre să fie nu numai analizată, ci şi pregătită.

Un grup de experţi civili şi militari, specialişti din comunicaţii şi informatică din România, lucrează în cadrul proiectului Medscen - în care SIVECO Romania este partener - la crearea unei reţele educaţionale care utilizează tehnologii eLearning şi la realizarea unui portal destinat formării culturii de intervenţie, protejare şi reconstrucţie în situaţii de dezastre naturale.

Conţinutul educaţional adresat cetăţenilor, agenţilor economici, instituţiilor şi reţelelor educaţionale formale sau informale se bazează pe instrumente interactive de conţinut tip WIKI şi blog, instrumente de dezvoltare de conţinut digital standardizat de tip e-content, scenarii de rol şi simulări ale unor dezastre anterioare pentru a evidenţia metodele corecte de intervenţie, lecţii şi cursuri privind protejarea în situatii de criză, scenarii de acţiune în caz de dezastre pentru instituţiile abilitate să intervină în situatii de criză, jocuri interactive multimedia pentru modelarea comportamentului cetăţenilor, mijloace de diseminare interactivă a cunoaşterii în domeniul protecţiei şi reconstrucţiei zonelor calamitate.

Astfel, prin ridicarea nivelului de cunoaştere se va forma un comportament normal, nepanicard al populaţiei în diferite situaţii de criză.

Conducătorul proiectului este Universitatea Naţională de Apărare Carol I, iar partenerii sunt SIVECO Romania, Administraţia Naţională de Meteorologie, Agenţia Spaţială Română, MBL Computers, Expert Trade Company, AltFactor.

Proiectul va fi încheiat în septembrie 2010, autoritatea contractantă fiind Centrul Naţional de Management Programe ( http://rd.siveco.ro/portal/web/guest/pn/medscen)