Proiectele eLearning românești, exemple de bună practică în cea mai importantă comunitate europeană de educație | SIVECO Romania

Proiectele eLearning românești, exemple de bună practică în cea mai importantă comunitate europeană de educație

Marţi, Ianuarie 12, 2016

Scientix, portalul european dedicat educației științifice recunoaște proiectele eLearning implementate de SIVECO, ce au ca scop îmbunătățirea învățământului

Cinci proiecte de succes de tip eLearning dezvoltate și implementate de compania SIVECO România au fost recent preluate pe portalul european Scientix, www.scientix.eu, locul virtual de întâlnire a cadrelor didactice de științe, tehnologie, inginerie și matematică, cercetătorilor în educație, factorilor de decizie politică și a altor profesioniști din domeniul educației științifice.

Printre proiectele de succes promovate de portalul Scientix, implementate de SIVECO, se numără și “Portal școli speciale”, http://scolispeciale.edu.ro/, premiat în anul 2013 la prestigioasa competiție World Summit Awards, pentru impactul său pozitiv asupra sistemului educațional special din România. În cadrul proiectului compania a dezvoltat conținut multimedia interactiv pentru copiii cu nevoi educaționale speciale. În prezent, 14.000 de copii cu nevoi educaționale speciale din 140 de școli din România au acces la 1.500 de lecții interactive pentru limba română, vorbire și dezvoltarea limbajului, matematică, fizică, chimie, biologie, studii umane și de mediu, geografie și istorie. Lecțiile au fost create în conformitate cu nevoile utilizatorilor, curricula națională și cele mai noi standarde internaționale.

„Lecțiile au fost elaborate de specialiștii noștri în educație și sunt puse la dispoziția copiilor prin intermediul unui portal online. Datorită acestui proiect, copiii cu nevoi educaționale speciale din România au acces la o educație mai bună, la un sprijin de specialitate mai eficient, sunt ajutați să dezvolte competențe și abilități noi, care îi ajută să își găsească un loc de muncă după terminarea studiilor și să aibă un rol activ în societate”, spune Radu Jugureanu, director departament eContent în cadrul SIVECO România.

Un alt proiect promovat în cadrul platformei Scientix este „Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii”, implementat de către Ministerul Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în parteneriat cu SIVECO România şi Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Acesta este cel mai premiat proiect educațional românesc, cele mai importante distinctii fiind medalia de aur în cadrul competiției International Project Management Association (IPMA) și medalia de argint la categoria „Most innovative new learning hardware or software product”, la gala eLearning Awards de la Londra.

Propunând un proces didactic inovator, unic în România, proiectul utilizează învățarea bazată pe proiect în context transdisciplinar cu sprijinul dispozitivelor multi-touch. În loc de tastatură și mouse sau de manipularea ecranului cu un singur deget (ca în cazul echipamentelor touchscreen), sistemele multi-touch sunt capabile de o interacțiune mult mai naturală. Scopul acestei soluții este de a îmbunătăți colaborarea între elevi și profesori, de a angaja elevii în activități de grup, de a-i motiva să experimenteze, făcând trecerea de la învățarea bazată pe memorare la cea bazată pe descoperire și construire a cunoașterii.

Proiectele inovatoare de tip eLearning, implementate de SIVECO în peste 15.000 de şcoli din Europa, Orientul Apropiat, Africa şi CSI, au fost recunoscute de-a lungul timpului ca fiind exemple de bună practică în competiții internaţionale de renume, precum International Project Management Association (IPMA), World Summit Awards, eLearning Awards sau European Software Excellence Awards.

Scientix este platforma online ce promovează și sprijină colaborarea la nivel european în rândul cadrelor didactice și a specialiștilor în educație din întreaga Europă, ce își propune să promoveze noi tehnici de predare, să popularizeze științele în rândul tinerilor și să stimuleze colaborarea între profesorii din școlile europene. Proiectul Scientix, finanțat în cadrul șaptelea program-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Dezvoltare, a fost demarat în 2009 de către European Schoolnet, în parteneriat cu Comisia Europeană.