Sistemul Educaţional Informatizat din România este considerat un exemplu de bună practică în Europa | SIVECO Romania

Sistemul Educaţional Informatizat din România este considerat un exemplu de bună practică în Europa

Miercuri, Octombrie 7, 2009

Comisia Europeană a anunţat lista instituţiilor ale căror proiecte sunt considerate exemple de bună practică în Europa în 2009.

European eGovernment Awards este o iniţiativă a Comisiei Europene care premiază la fiecare doi ani cele mai bune proiecte dezvoltate de autorităţile publice din Europa, care au ca scop facilitarea accesului cetăţenilor la serviciile publice şi reducerea barierelor birocratice, respectiv creşterea eficienţei administraţiilor prin promovarea soluţiilor IT - www.epractice.eu/awards.

La categoria "eGovernment empowering citizens" ("Servicii publice la dispoziţia cetăţenilor"), singurul proiect din domeniul educaţional selectat pentru eticheta "Good Practice" ("Bună practică") este proiectul românesc SEI, proiectul cel mai important în domeniul informatizării educaţiei preuniversitare derulat de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (http://portal.edu.ro).

Lista completă a proiectelor considerate exemple de buna practică la aceasta categorie dă, pe de-o parte, măsura exigenţei selecţiei iar, pe de-altă parte, a valorii europene a proiectului românesc:

1. SEI - Romanian IT-based Educational System (Romania)
2. A Clean City Linköping Sweden (Sweden)
3. Aston Pride - Computers in The Home (United Kingdom)
4. Citizen Forum (Portugal)
5. Customer Care System (Malta)
6. E-government in Communication disputes (Italy)
7. iDoc24- Anonymous Doctor's Advice on Medical worries (Sweden)
8. MyPersonalData (The Netherlands)
9. My real Estate (swe. Min Fastighet) (Sweden)
10. One-stop gov-shop (The Netherlands)
11. On The Spot House (Portugal)
12. Osale: the Estonian eParticipation tool (Estonia)
13. Prime Ministry Communication Center (Turkey)
14. Regional Services towards Citizens in Friuli Venezia Giulia (Italy)
15. Social workers online (Sweden)
16. Swedish national vaccination register (Sweden)
17. UK online centres and myguide - eGovernment courses (United Kingdom)
18. VoicE - Giving European People a VoicE in EU Legislation (Germany).

Proiectul SEI a mai fost premiat internaţional în repetate rânduri, în competiţii de mare anvergură şi prestigiu. O foarte succintă trecere în revistă include:

2008 - European IT Excellence Award, Frankfurt - pentru soluţia de eLearning AeL, coloana vertebrală a programului SEI

2007 - "Best Practice" in eGovernment - premiu al Comisiei Europene pentru BDNE (Baza de Date Naţională a Educaţiei), parte componentă a programului SEI

2006 - International Project Management Association Gala Awards, Cracovia - pentru calitatea managementului de proiect a SIVECO Romania

2005 - World Summit Award, Tunis - "Best e-learning Content in the World" pentru lectiile interactive AeL

2005 - "Honourable Mention" for eGovernment, Manchester

2004 - Nominalizare din partea Comisiei Europene la Euro-CASE ICT (Information and Communication Technology) Prize - pentru soluţia de eLearning AeL

2001 - "Best Practice" for eGovernment, Bruxells - premiu al Comisiei Europene pentru aplicaţia de admitere în licee ADLIC.

Programul guvernamental SEI (Sistem Educaţional Informatizat) a fost lansat de Ministerul Educaţiei, Cercetării si Inovaţiei în noiembrie 2001, având ca obiectiv de bază susţinerea procesului de predare-învăţare în învăţământul preuniversitar cu ajutorul tehnologiei informaţiei.

Programul sprijină obiectivele reformei educaţionale în conformitate cu planul de acţiune eEurope 2005, demarat de Uniunea Europeană ca parte a iniţiativei europene eLearning.
Rezultatele implementării SEI relevă un impact pozitiv asupra sistemului de învăţământ, atât din perspectiva cadrelor didactice cât şi din cea a elevilor.

În planul activităţii cadrului didactic, tehnologi informaţiei contribuie în mare măsură la facilitarea atingerii obiectivelor lecţiei, însoţită de uşurarea activităţii cadrului didactic.

La nivelul organizării procesului educaţional, valenţele utilizării acestor tehnologii sunt remarcate de profesori în special pentru învăţarea activă, participativă, precum şi pentru învăţarea în cooperare.

Câteva cifre dau dimensiunea acestui proiect: 15.000 de laboratoare informatizate instalate în toate şcolile din ţară, cca 5 milioane de utilizatori, 192.000 calculatoare, 140.000 de profesori instruiţi, 3.700 de lecţii multimedia AeL, repartizarea a peste 1.800.000 de candidaţi la admiterea in licee (2001-2009), afişarea rezultatelor a peste 1.300.000 de candidaţi la Bacalaureat (2003-2009), peste 130.000 de utilizatori înregistraţi şi mai mult de 2.000.000 de vizitatori pe http://portal.edu.ro.