Informațiile medicale din toată Europa sunt folosite pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților
SIVECO a participat la realizarea proiectului Linked2Safety pentru construirea unui spațiu securizat şi performant a datelor medicale şi clinice
Companii farmaceutice, cercetători medicali și furnizori de servicii medicale beneficiază acum de avantajele proiectului european de cercetare-dezvoltare Linked2Safety, dezvoltat de SIVECO alături de 10 parteneri europeni. Proiectul facilitează accesul la informații medicale electronice din Europa pentru promovarea cercetării medicale și îmbunătățirea îngrijirii pacienților.
SIVECO a participat la construirea unui spațiu securizat şi performant de interoperabilitate semantică pentru datele medicale şi clinice. Interoperabilitatea se referă la implementarea unui model semantic de aliniere și mapare a datelor existente cu standarde folosite în vocabularul medical. În urma schimbului de informații omogenizate se produc rezultatele anonimizate pentru a fi folosite în cercetarea medicală.
Dezvoltat pe parcursul a 36 de luni și finanțat de Comisia Europeană, Linked2Safety (http://www.linked2safety-project.eu) a fost construit pe o platformă scalabilă, modulară și extensibilă, care oferă acces companiilor farmaceutice, experților, cadrelor medicale și pacienților la un număr foarte mare de informații deținute de instituții medicale de cercetare din întreaga Europă.
”Proiectul a fost apreciat de comisarii europeni, prezenți la întâlnirea de final a proiectului desfășurată la Bruxelles. Timp de 36 de luni au fost implicați o mulțime de specialiști în construcția acestui proiect dedicat îmbunătățirii actului medical”, a declarat Monica Florea, Director departament Proiecte Europene, SIVECO România.
Platforma permite efectuarea de teste clinice pilot, validări şi evaluări ale rezultatelor acestora în vederea realizării de studii medicale. Utilizatorii platformei au la dispoziție instrumente pentru controlul calității, data mining, testare a ipotezelor, precum şi opțiuni pentru vizualizări personalizate şi filtrare a datelor. În plus, pot fi create fluxuri de lucru pe baza seturilor de date selectate de utilizator, pentru care pot fi aplicate tipuri de analiză complexă și procesare a datelor.
Diseminarea pe scară largă și exploatarea rezultatelor proiectului către părțile interesate (academice și științifice) se va face de un consorțiu multinațional din Europa.
SIVECO Romania a lucrat în acest proiect alături de Intrasoft International (coordonator de proiect) - Luxemburg, National University of Ireland, Galway - Irlanda, The University of Manchester - Marea Britanie, Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover - Germania, Centre for Research and Technology Hellas - Grecia, University of Cyprus - Cipru, Ubitech Ltd. - Grecia, Zeincro Hellas S.A. - Grecia, Hospices Cantonaux Chuv - Elveţia, The Cyprus Institute of Neurology and Genetics -The Cyprus Foundation for Muscular Dystrophy Research - Cipru.