SIVECO participă într-un proiect colaborativ pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice | SIVECO Romania

SIVECO participă într-un proiect colaborativ pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice

Luni, Decembrie 14, 2015

Proiectul MEDiATE este o iniţiativă a Comisiei Europene, ce are ca obiectiv asistarea persoanelor în vârstă şi includerea tehnologiei în viața de zi cu zi a acestora

MEDiATE (Collaborative and interMEdiating solution for managing Daily Activities for The Elderly at home) este un proiect colaborativ ce ușurează gestionarea activităților zilnice a persoanelor în vârstă, la domiciliul acestora (Ambient Assisted Living). Proiectul, în cadrul căruia SIVECO România este partener, are ca obiectiv proiectarea și construirea unei platforme de comunicare, furnizând o soluție de tipul “open-service” pentru susținerea persoanelor în vârstă.

Proiectul reflectă conştientizarea unei probleme actuale majore: îmbătrânirea populaţiei europene. Analiştii estimează că în 2020 un sfert din populaţia Europei va avea peste 65 de ani, iar cheltuielile cu sistemele de pensii şi de sănătate se vor tripla până în 2050.

MEDiATE face parte din iniţiativa i2010 a Comisiei Europene de asistare a persoanelor în vârstă pentru o bătrâneţe mai sigură şi mai autonomă, inclusiv cu ajutorul tehnologiei informaţiei şi comunicării.

Tehnologia conduce la crearea unor produse şi servicii noi, mai accesibile şi care corespund nevoilor persoanelor care au nevoie de asistenţă. Ele contribuie la prelungirea activității profesionale, relaţionarea socială (networking) şi la dinamizarea accesului la serviciile publice şi comerciale. Astfel se reduce izolarea socială a persoanelor în vârstă, în special în zonele rurale.

"MEDiATE contribuie la îmbunătățirea calităţii vieții și ajută la sporirea gradului de independenţă a persoanelor în vârstă, ajutându-le să se bucure de o viață activă”, spune Ana-Maria Bâldea, manager de proiect din cadrul SIVECO România.

MEDiATE este o platformă de colaborare descentralizată care permite tuturor persoanelor implicate în sprijinul persoanelor vârstnice - îngrijitori formali sau informali, precum și alte categorii de profesioniști - să comunice și să lucreze împreună într-un mod coerent.

Soluția va funcționa pe mai multe tipuri de dispozitive, inclusiv touch-screen, tablete și televizoare, permițându-le celor implicați în proiect să fie contectați în permanență.

Astfel, în îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă se pot sincroniza eforturile furnizorilor de servicii profesionale (medici, asistente medicale, menajere) ori ale membrilor de familie, prietenilor sau vecinilor.

Soluția MEDiATE are o arhitectură structurată pe o serie de platforme suport la care se conectează dispozitivele utilizate de utilizatorii finali. Fiecare utilizator comunică de la propriul dispozitiv direct cu platforma sa de acasă (cu excepția sesiunilor video). Fiecare nod al platformelor comunică direct cu serverul central MEDiATE, comunicarea realizându-se prin intermediul serviciilor web.

În cadrul proiectului, SIVECO a configurat și dezvoltat platforma educațională Mediate-Moodle care asigură utilizatorilor săi acces facil la documente, clipuri și alte informaţii utile persoanelor vârstnice.

MEDiATE este un proiect coordonat de Centrul Public de Cercetare Henri Tudor din Luxemburg, parteneri fiind Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Elveția), Fondation Suisse pour les Téléthèses (Elveția), Pôle de Gérontologie Interrégionale Bourgogne Franche-Comté (Franța), SIVECO (Romania), EGLU (Danemarca), Camera Contact (Franța), Dessine-Moi Mon Répit (Franța).

Deoarece limba oficială a proiectului este engleza și proiectul pilot a fost implementat în Franţa, toate cursurile și materialele educaţionale, precum și conţinutul din secţiunea de colaborare sunt create și prezentate în limbile engleză și franceză.

Site-ul proiectului este www.mediate-aal.eu.