SIVECO România participă la proiectul de cercetare Electronic Ticketing System, menit să modernizeze transportul public european | SIVECO Romania

SIVECO România participă la proiectul de cercetare Electronic Ticketing System, menit să modernizeze transportul public european

Vineri, Ianuarie 26, 2018

În cadrul proiectului, consorțiul internațional dezvoltă un sistem inteligent de recunoaștere automată a biletelor, care permite accesul rapid al călătorilor în mijloacele de transport, reducând astfel cozile de la intrare, inclusiv la orele de vârf

Transformarea digitală a orașelor oferă posibilități  uriașe de dezvoltare, iar conceptul de Smart City poate fi implementat cu succes și în România dacă sunt dezvoltate soluții eficiente. Transformarea infrastructurii de transport într-un sistem inteligent presupune o strategie bună, care urmărește fluidizarea traficului, îmbunătățirea securității călătorilor și un control mai bun al întregului sistem.

Sistemul ETS (Electronic Ticketing System) revoluționează transportul public prin eliminarea turnicheților din stațiile de metrou, ceea ce permite accesul rapid al călătorilor în mijloacele de transport și reduce  cozile de la intrare, chiar și în timpul orelor de vârf. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei BLE (Bluetooth Low Energy) care identifică automat biletele, fără a fi necesară validarea lor de către călători. Unul dintre beneficiile majore ale acestui sistem constă în evacuarea foarte rapidă a călătorilor în cazul unor catastrofe naturale.

Călătorul poate folosi aplicația ETS pe telefonul mobil propriu sau poate achiziționa un smart card cu BLE pentru a stoca biletele electronice.

Utilizatorii aplicației mobile ETS vor beneficia de puncte de loialitate pe care le pot utiliza ulterior să achiziționeze alte bilete gratuite. În plus, ei au acces la informații privind istoricul tranzacțiilor și călătoriile efectuate. În orice moment, un utilizator poate solicita operatorului ștergerea sau modificarea datelor personale din sistemul ETS.

Sistemul ETS este dezvoltat prin proiectul Electronic Ticketing System de un consorțiu internațional din 4 ţări: SIVECO România, CONVEX NETWORK (România), ELEKTRONET (Turcia), TMOB (Turcia), DTS (Coreea de Sud), IDI EIKON (Spania) și este finanțat la nivel european prin programul ITEA3.

Consorțiul a prezentat recent un demo al soluției și a explicat cum funcționează sistemul, de la cumpărarea unui bilet de la chioșc, până la trecerea prin coridoarele de validare, recunoașterea facială a pasagerilor și finalizarea călătoriei. Demonstrația a avut loc în parcul tehnologic Yildiz Technical University Ikitelli din Istanbul.

ETS poate fi folosit pentru următoarele mijloace de transport:  metrou, autobuz, feribot, tramvai, tren și își propune realizarea unui sistem integrat, îmbunătățind experiența călătorilor care trebuie să folosească mai multe mijloace de transport. Valoarea unei călătorii va fi calculată în funcție de distanță și se pot aplica reduceri și în funcție de frecvența de utilizare a unui anumit traseu, prin programele de loialitate stabilite de operatorul de transport.

De asemenea, și transportatorii au acces la informații detaliate privind utilizarea infrastructurii de transport din fiecare stație, numărul celor care călătoresc fraudulos , tranzacțiile efectuate și multe alte detalii. Informațiile sunt disponibile într-o interfață web, în orice moment, doar utilizatorilor autorizați. Pe baza informațiilor înregistrate, sistemul poate să ofere predicții care pot fi folosite pentru a preîntampina supraaglomerarea și contribuie la optimizarea resurselor disponibile.

Echipa de experți SIVECO care a dezvoltat sistemul de back-office pentru transportatori și care va integra toate componentele sistemului ETS se va implica și în proiectul pilot planificat pentru sfârșitul anului 2018, la Istanbul.