Tehnologiile moderne conecteaza persoanele in varsta la o viata sociala activa

Tehnologiile moderne conectează persoanele în vârstă la o viață socială activă

Joi, Martie 1, 2018

Bazându-se pe inovații tehnologice, procese avansate și noi tehnologii software, proiectului european de cercetare și inovare STAGE, oferă vârstnicilor acces virtual la spectacole, concerte, piese de teatru sau expoziții

Izolarea de societate poate fi dificilă pentru seniorii care nu mai pot interacționa cu lumea înconjurătoare, iar motivele pot fi foarte variate. Un studiu făcut în 2013 arăta că 20% dintre vârstnici nu participaseră la diverse evenimente culturale din motive economice, 15% pentru că oferta nu răspundea preferințelor lor, dar pentru cei mai mulți dificultatea era legată de deplasarea la locul evenimentului.

Preocuparea de a răspunde acestei provocări a societăţii moderne, iminentă în orice țară, este reflectată în multe dintre proiectele de cercetare actuale.

În acest context, proiectul STAGE propune o soluție modernă pentru menținerea unei vieți culturale active a persoanelor în vârstă care nu mai pot participa în mod direct la evenimente culturale (spectacole, concerte, piese de teatru, expoziții etc.) din cauza problemelor de mobilitate, a constrângerilor economice sau geo-spațiale. Practic, li se oferă servicii de acces bazate pe inovații tehnologice, procese avansate și noi tehnologii software.

STAGE este un proiect european de cercetare și inovare, finanțat în cadrul programului AAL - Ambient Assisted Living, domeniul Living Actively and Independently at Home, demarat în martie 2016 la nivel european și care se va derula pe o durată de 30 de luni.

SIVECO România face parte din consorțiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea proiectului, alături de coordonatorul proiectului - Consiliul Național de Cercetare, Institutul de Tehnologii pentru Construcții din Italia și alți 7 parteneri - CEDEO di Chiariglione Leonardo EC, Accademia Nazionale Cultura Sportiva (Italia), Georama LLC (Cipru), ASM Market Research and Analysis Centre Ltd. (Polonia), Pannon Business Network Association (Ungaria), KARMA Interactive LTD (Ungaria), și Materia Group - AgeCare Ltd (Cipru).

În cadrul proiectului se va dezvolta o platformă web cu componente open-source prin intermediul căreia vârstnicii vor avea acces la evenimente culturale și de divertisment cu ajutorul soluțiilor de video streaming. Evenimentele culturale vor fi transmise prin intermediul unei tehnologii ușor de utilizat, împreună cu alte facilități oferite de o rețea socială dedicată și conținutul informativ specific.

Pentru a răspunde cerințelor și așteptărilor utilizatorilor proiectului, platforma va fi dezvoltată prin aplicarea unei metodologii de tip co-design. Concret, aceştia vor fi direct implicați în definirea interfeţei platformei, astfel încât să răspundă preferințelor lor privind utilitatea, accesibilitatea, estetica și tipurile de dispozitive pe care urmează să le folosească. Dezvoltatorii vor interacționa îndeaproape cu potenţialii utilizatori, în cadrul unor întâlniri de co-design și ateliere de lucru.

De asemenea, vor fi luate în considerare și preferințele utilizatorilor privind tipul și varietatea evenimentelor culturale care urmează să fie incluse pe platformă. Asociațiile culturale partenere, care reprezintă grupul secundar de utilizatori în proiect, vor furniza informații care să răspundă preferințelor exprimate de vârstnici, oferind de asemenea și consultanță privind  utilizarea platformei.

Până în faza actuală a proiectului, s-au stabilit profilele utilizatorilor finali, preferințele lor culturale, nivelul lor de experiență în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor digitale, precum și alte informații, astfel încât activitățile viitoare din proiect să răspundă nevoilor și preferințelor seniorilor, atât din punct de vedere cultural, cât și tehnic.

De asemenea, a fost dezvoltată și testată o interfață grafică de utilizator, o versiune prototip a platformei STAGE unde au fost publicate evenimentele culturale și de divertisment, puse la dispoziție de instituțiile culturale, vârstnicii având acces la evenimente  cu ajutorul soluțiilor de tip streaming live.

În 3 dintre cele 5 țări partenere (Cipru, Ungaria și Italia), s-au demarat proiectele pilot pentru a realiza procesul de co-desing, un element cheie al proiectului, dar și pentru implementarea treptată, dezvoltarea și personalizarea platformei STAGE în funcție de cerințele și nevoile reale ale utilizatorilor.

SIVECO România este implicată în definirea cerințelor tehnice (funcționale și non-funcționale) ale arhitecturii platformei STAGE, contribuind și la procesul de dezvoltare a soluției finale prin implementarea componentei de tip Portal și integrarea acesteia cu componenta de video streaming, cu scopul de a administra profilele utilizatorilor finali și ale instituțiilor care vor promova evenimentele culturale în platforma de video streaming.

Totodată, SIVECO va dezvolta și o funcționalitate de eLearning și o serie de funcționalități dedicate comunicării în cadrul platformei. Astfel, prin integrarea în platformă a unor funcționalități dedicate, similare rețelelor de socializare, este încurajată implicarea socială, utilizatorii având posibilitatea  de a-și exprima propriile idei prin acordarea de note și postarea de comentarii cu privire la evenimentele culturale vizualizate. Vor fi furnizate informații despre evenimentele disponibile (de exemplu contextul istoric şi contextul cultural al lucrărilor originale) prin intermediul unei funcționalități de tip eLearning.

Platforma STAGE poate fi accesată de pe diferite medii de vizualizare, compatibilitatea acesteia cu tehnologia mobilă fiind asigurată prin caracteristica responsive web design a tehnologiei utilizate.

Website-ul proiectului poate fi accesat la adresa http://stage-aal.eu.