Perioada examenelor naţionale a generat un nou record de trafic pe http://portal.edu.ro – peste 110 milioane de afişări

Perioada examenelor naţionale a generat un nou record de trafic pe http://portal.edu.ro – peste 110 milioane de afişări

Vineri, Iulie 19, 2013

Peste 4 milioane de vizitatori unici au consultat rezultatele la examenele naţionale pe portalul http://portal.edu.ro, în perioada 1-17 iulie 2013

Portalul http://portal.edu.ro, iniţiat de Ministerul Educaţiei Nationale în colaborare cu SIVECO Romania, s-a aflat în topul general al celor mai vizitate site-uri din România în prima jumătate a lunii iulie, înregistrand 4.098.441 vizitatori unici şi 110.648.550 pagini afişate1.

În această perioadă, cele mai accesate site-uri ale portalului au fost http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro şi http://forum.edu.ro.

Un trafic impresionant a înregistrat în această perioadă site-ul http://bacalaureat.edu.ro, unde candidaţii şi cei interesaţi au putut vizualiza rezultatele parţiale şi finale obţinute la prima sesiune de bacalaureat de anul acesta.

Vârful de trafic a fost înregistrat luni, 8 iulie 2013, când http://bacalaureat.edu.ro a fost cel mai vizitat site web din România, în urma publicării rezultatelor la prima sesiune de bacalaureat, când a atras aproximativ 1,1 milioane vizitatori unici. În orele de vârf au fost afișate peste 3.500 de pagini pe secundă, pentru peste 86.000 de vizitatori simultani.

Totodată, această perioadă a reprezentat motiv de emoţii şi pentru peste 145.000 de elevi, absolvenţi ai clasei a VIII-a, care au susţinut examenele de evaluare naţională, în urma cărora au fost repartizaţi în licee, pe baza opţiunilor exprimate anterior.


1Conform trafic.ro, http://www.trafic.ro/statistici/portal.edu.ro

Anul acesta este al 13-lea an consecutiv de când repartizarea la licee a absolvenţilor clasei a VIII-a se realizează în regim computerizat, la nivel naţional, în condiţii de perfectă securitate şi transparenţă, graţie sistemului informatic furnizat de SIVECO Romania. Repartizarea are la bază performanţele şcolare ale candidaţilor şi opţiunile acestora, conform unui algoritm bine determinat, care asigură transparenţă procesului şi repartizarea corectă a fiecărui candidat.

Pe site-ul dedicat admiterii în liceu, http://admitere.edu.ro, viitorii liceeni au putut consulta rapoartele finale ale repartizării computerizate, vârful de trafic înregistrîndu-se în zilele de 5 şi 15 iulie 2013.

"Suntem mândri că funcţionarea corectă a sistemului informatic furnizat de SIVECO Romania asigură an de an, începând din 2001, un proces transparent şi eficient pentru înscrierea candidaţilor şi a repartizării computerizate a acestora în licee. Acest fapt a condus anul acesta nu numai la respectarea planificării tuturor etapelor din calendarul de admitere la liceu, dar şi la finalizarea repartizării computerizate în licee cu o zi mai devreme decât prevede metodologia oficială. Pentru ca repartizarea să se realizeze în condiţii optime de transparenţă şi securitate, procesul a fost coordonat de o echipă formată din specialişti atât de la Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi de la SIVECO Romania, care au gestionat şi soluţionat cu succes orice încercare neautorizată de acces îndreptată asupra site-urilor Ministerului Educaţiei”, a declarat Florin Ilia, Vicepreşedinte în cadrul SIVECO Romania.

Începând cu anul 2011, site-urile pe care sunt publicate rezultatele examenelor rulează pe platforma Windows Azure, ce asigură, datorită puterii de calcul alocate, disponibilitate pentru perioadele cu încărcare ridicată. Conform principiilor de funcționare, în Windows Azure datele sunt stocate pe medii redundante, ceea ce asigură disponibilitatea și securitatea datelor.

Tehnologiile folosite de site-urile de afişare a rezultatelor la examenele naţionale au fost proiectate nu numai pentru a răspunde cu succes numărului foarte mare de vizitatori simultani, dar şi pentru a face faţă unor posibile atacuri menite să întrerupă disponibilitatea serviciilor furnizate.