Peste 5 milioane de vizitatori unici pe http://portal.edu.ro

Peste 5 milioane de vizitatori unici au accesat http://portal.edu.ro în perioada examenelor naţionale

Luni, Iulie 28, 2014

Portalul http://portal.edu.ro reuneşte cea mai mare comunitate virtuală din România şi este cel mai important punct de informare şi comunicare din domeniul educaţional

Cu aproape 6 milioane de vizitatori unici şi peste 100 de milioane de afişări în primele două săptămâni ale lunii iulie, portalul http://portal.edu.ro, iniţiat de Ministerul Educaţiei Nationale (MEN) în colaborare cu SIVECO Romania, se află în topul celor mai vizitate site-uri din România, conform statisticilor de trafic.

Elevii pot afla în timp real notele obţinute la examenele naţionale – testele naţionale şi bacalaureat, pot comunica pe forumul public şi pot vizualiza ultimele ştiri în fiecare zi. Numărul de vizitatori ai portalului a crescut de la an la an, utilizatorii fiind deja obişnuiţi să găsească pe http://portal.edu.ro informaţii şi statistici actualizate referitoare la educaţie.

În fiecare an, în perioada iunie-iulie, portalul înregistrează un record de trafic o dată cu desfăşurarea examenelor naţionale precum admiterea în licee, bacalaureatul şi titularizarea.

Cele mai accesate site-uri în prima jumătate a lunii iulie au fost: http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro şi http://forum.edu.ro.

Dintre acestea, site-ul pentru afişarea rezultatelor la bacalaureat a înregistrat record de trafic, repetând performanţa de anul trecut, când a fost în topul celor mai accesate site-uri de pe portal cu 1,1 milioane vizitatori unici. În zilele de foc ale afişării rezultatelor, candidaţii şi toti cei interesaţi au avut acces atât la rezultatele parţiale, cât şi la cele finale, conform calendarului stabilit. Vârful de trafic a fost înregistrat în ziua de 7 iulie, când aproape 1,2 milioane de vizitatori unici au accesat site-ul http://bacalaureat.edu.ro.

Peste 2 milioane de opțiuni la admiterea în licee

Tot în această perioadă, mii de absolvenţi ai clasei a VIII-a au participat la evaluarea naţională, iar rezultatele obţinute au fost colectate şi procesate de aplicaţia informatică care a realizat repartizarea candidaţilor conform opţiunilor înregistrate în fişele de înscriere. Repartizarea în licee a prilejuit emoţii celor peste 160.000 de candidaţi care au exprimat în total peste 2 milioane de opţiuni. În urma primei sesiuni aproximativ 127.000 de elevi au fost repartizaţi conform alegerilor pe care le-au exprimat în fişele de înscriere. Pe site-ul dedicat admiterii în liceu - http://admitere.edu.ro - viitorii liceeni au putut consulta rapoartele finale ale admiterii computerizate.

"Suntem mândri că şi în acest an sistemul informatic furnizat de SIVECO Romania a asigurat transparenţa şi corectitudinea procesului de repartizare în licee. Echipa noastră, împreună cu specialiştii din minister, a gestionat în condiţii optime publicarea rezultatelor, atât pentru admiterea în liceu, cât şi pentru bacalaureat, preîntâmpinând orice atac pe site-urile Ministerului Educaţiei", a declarat Florin Ilia, Vicepreşedinte SIVECO Romania.

Anul acesta este al paisprezecelea an consecutiv de când repartizarea în licee se realizează computerizat, la nivel naţional, şi al patrulea de când beneficiază de ajutorul tehnologiei cloud. Datorită acestei tehnologii, milioane de oameni reuşesc să acceseze simultan şi rapid rezultatele admiterii în licee în zilele de foc ale afişării.

Începând cu anul 2011, site-urile pe care sunt publicate rezultatele examenelor rulează în cloud, ce asigură, datorită puterii de calcul alocate, disponibilitate pentru perioadele cu încărcare ridicată. Conform principiilor de funcționare, în cloud datele sunt stocate pe medii redundante, ceea ce asigură disponibilitatea și securitatea datelor.

Tehnologiile folosite de site-urile de afişare a rezultatelor la examenele naţionale au fost proiectate nu numai pentru a răspunde cu succes numărului foarte mare de vizitatori simultani, dar şi pentru a face faţă unor posibile atacuri menite să întrerupă disponibilitatea serviciilor furnizate.