Interviu Dragoş Dobran, Evenimentul Zilei: SIUI e principala armă pentru găurile din Sănătate | SIVECO Romania

Interviu Dragoş Dobran, Evenimentul Zilei: SIUI e principala armă pentru găurile din Sănătate

Miercuri, Martie 21, 2012

Directorul eHealth de la SIVECO, Dragoş Dobran, explică de ce e criticat sistemul informatic al asigurărilor şi cum va funcţiona reţeta electronică care intră din iunie 2012.

La un an şi trei luni de la lansarea versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), programul realizat de HP România şi SIVECO pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este încă un subiect fierbinte.

Dragoş Dobran, director eHealth, explică ce înseamnă de fapt SIUI, la ce ajută sistemul de sănătate şi asi­gu­raţii, dar şi ce constatări surprinzătoare s-au făcut în urma introducerii acestuia.

EvZ: Ce se întâmplă cu acest SIUI? Funcţionează sau nu?

Dragoş Dobran: SIUI funcţionează 100% şi îşi realizează perfect funcţiile - cele pentru care a fost proiectat şi încă altele care vor susţine dezvoltările viitoare din sistemul de sănătate. Subiectul SIUI devine periodic fierbinte, tocmai din cauza celor deranjaţi că sistemul informatic îşi face treaba sistematic, obiectiv, transparent. Să ştiţi că realizarea şi punerea în funcţiune a unui sistem atât de complex cum este cel din România reprezintă o performanţă extraordinară deoarece se cunosc eşecuri răsunătoare, la case foarte mari, cu sisteme similar de mari, prin alte părţi. Dacă te apropii de subiect şi analizezi acuzele care se aduc SIUI, descoperi că nu prea există argumente serioase, documentate.

EvZ: De ce nu comunicaţi mai mult pe acest subiect? De ce nu aţi explicat, de exemplu, de ce s-a blocat SIUI la începutul anului trecut?

Am dat de mai multe ori aceste explicaţii, dar, din păcate, lumea rămâne de obicei sub impresia primului mesaj, într-o lume în care succesiunea informaţiilor este ameţitoare. Problema a fost provocată de o defecţiune (un bug în limbajul de specialitate) la sistemul de gestiune al bazei de date, care, vă rog să se înţeleagă, nu este al SIUI. Cu această ocazie, profit de întrebare ca să spun că acel episod a arătat ce ar însemna ca SIUI să nu meargă. De peste 3 ani, SIUI asigură funcţionarea sistemului medical din România, validând serviciile şi efectuarea plăţilor. În 4 zile din ianuarie anul trecut, din motive independente de el, SIUI nu a funcţionat. A fost un dezastru naţional.

EvZ: De ce credeţi că e criticat SIUI?

SIUI trezeşte resentimente pentru că este principala armă de luptă împotriva "găurilor" din sistemul public de sănătate. A fost conceput ca instrument al CNAS care să impună în toată ţara respectarea reglementărilor de efectuare a serviciilor medicale şi farmaceutice plătite din fondul de asigurări sociale de sănătate. Medicii şi toţi furnizorii de servicii în contract cu CNAS (circa 27.000) îşi primesc banii din fondul de asigurări numai dacă SIUI certifică respectarea tuturor re­­gle­mentărilor.

ANOMALII ARĂTATE DE SIUI

Sumele plătite pentru reţete compensate s-au dublat din 2009.

Acelaşi SIUI a scos în evidenţă o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte numărul de reţete compensate eliberate în ultimii ani. Cu toate că numărul de prescripţii s-a redus (44 milioane în 2009, 41,7 milioane în 2011), a crescut suma plătită de asigurări pentru ele: în 2009 s-au plătit 3,5 miliarde de lei iar în 2011 - 6,1 miliarde de le. Concluzia e că medicamentele s-au scumpit, costul mediu pe medicament fiind de 53 de lei în 2011, faţă de 31 în 2009. În viitorul apropiat, SIUI va fi completat cu sistemul de carduri şi cu cel de reţetă electronică. Reţeta electronică ar trebui să intre în vigoare prima, din iunie 2012. Ce înseamnă de fapt şi cum va funcţiona? "Actualele reţete tipizate vor dispărea. Medicul va printa reţeta pe o coală A 4. Pe această reţetă va exista un cod de bare care va putea fi citit de scanerele farma­ciştilor. Practic, oamenii vor putea merge în orice farmacie pentru a-şi ridica reţe­ta", mai explică Dragoş Dobran.

Dacă medicul nu are conexiune la internet atunci când dă reţe­ta, o poate printa şi pacientul merge cu ea la farmacist şi va fi introdusă mai târziu în sistem.

CV

Dragoş Dobran, director eHealth SIVECO Romania

  • Absolvent al Facultăţii de Ingineria Sistemelor de Control şi Calculatoare din Universitatea Politehnică din Bucureşti.
  • Masterand în inginerie informatică.
  • Cercetator ştiinţific la Institutul de Cercetări pentru informatică.
  • Din 1995, lucrează la SIVECO România, fiind de peste 7 ani şeful Departamentului eHealth.