Cum puteți face mai mulți bani din agricultură | SIVECO Romania

Cum puteți face mai mulți bani din agricultură

Marţi, Martie 24, 2015

E luna martie! E timpul să ne gândim la...recolta de toamnă. Dacă alegeți de acum să gestionați mai bine activitățile fermei dvs., puteți reduce costurile și crește productivitatea în sezonul de recoltare.

Sistemul de Management al Fermelor Agricole dezvoltat de SIVECO vă oferă soluția optimă, adaptată activităților din viața de zi cu zi a unei ferme.

Gabriel Lospa, Directorul departamentului de eAgriculture din cadrul companiei SIVECO, ne spune care sunt beneficiile informatizării fermelor agricole.


Care sunt fermele care au nevoie de un sistem de management?

Gabriel Lospa: Având în vedere că jumătate din suprafaţa agricolă din România este administrată de ferme mari, aplicația realizată de noi se adresează cu precădere acestora. Este esențial pentru orice manager de societate agricolă care gestionează suprafețe mari de teren să dețină un control eficient al afacerii, printr-un acces rapid la informații utile care să-l ajute să ia cele mai bune decizii. Utilizând aplicația noastră, fermierii pot ști în orice moment eficiența fiecărei culturi agricole și pot acționa în consecință.


Ce trebuie să știe fermierii înainte de a investi într-o soluție de management al fermelor?

Gabriel Lospa: E bine ca managerul care își dorește o fermă de succes să își schimbe perspectiva – în sensul în care ferma sa trebuie privită ca o afacere profitabilă, nu ca o fermă oarecare. De asemenea, e bine să cunoască competitorii și piața, să își dezvolte o strategie bazată pe informații obiective și să fie conștient de faptul că informatizarea e un proces ireversibil, ce se produce deja în fermele din întreaga lume și care aduce beneficii atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori.


Care sunt beneficiile concrete ale utilizării aplicației?

Gabriel Lospa: Unul dintre efectele imediate, urmărite de orice manager, îl reprezintă reducerea costurilor, respectiv creșterea profitabilității fermei.

Mai concret spus, managerii își pot gestiona și planifica în mod eficient resursele umane, activitățile agricole, utilajele agricole sau consumul de carburant.

În plus, raportările generate de sistem sunt extrem de utile oricărui fermier: stadiul lucrărilor realizate la nivel de cultură, tarla, fermă, rapoarte de producție privind cultura, suprafața, activitate, resursa utilizată, rapoarte privind costurile bugetate și realizate la nivel de fermă, rapoarte pentru urmărirea derulării contractelor, rapoarte privind gestiunea stocurilor și activelor imobilizate, rapoarte privind activitatea de întreținere și reparații.

Pe de altă parte, sistemul asigură gestiunea financiar-contabilă și a salariilor, gestiunea proprietarilor de terenuri, a contractelor de arendă și a plăților aferente, gestiunea stocurilor de materii prime, materiale auxiliare și produse, gestiunea consumurilor efective de materii prime, materiale auxiliare, forța de muncă, gestiunea costurilor cu utilajele agricole și gestiunea lucrărilor de revizii și reparații.


Majoritatea fermierilor nu au cunoștințe tehnice avansate. Cum se pot familiariza aceștia cu aplicația furnizată de dvs.?

Gabriel Lospa: Aplicația noastră este realizată în baza nevoilor concrete ale fermierilor, am fost efectiv pe teren și am stat de vorbă cu aceștia. Am făcut aplicația astfel încăt să fie extrem de ușor de utilizat, putând fi accesată de pe mobil, tabletă sau laptop, de oriunde, oricând.

În plus, suntem alături de clienții noștri în fiecare etapă de implementare a soluției și le oferim suport și consultanță permanentă. Pornind alături de noi, fermierii vor fi la curent cu stadiul lucrărilor agricole și statusul utilajelor agricole.


Care este expertiza companiei SIVECO în domeniul agricol?

Gabriel Lospa: Proiectele IT realizate de SIVECO Romania pentru sectorul agricol au o mare complexitate și rezultate importante, confirmate. Dau ca exemple Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și Sistemul de identificare a parcelelor (LPIS), dezvoltate și implementate pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), ce realizează gestiunea completă a plăţilor pe suprafaţă pentru fermieri, din fonduri europene şi naţionale. Realizarea şi implementarea acestor soluţii IT au contribuit decisiv la creşterea nivelului de absorbție a fondurilor europene pentru agricultura românească.

De asemenea, am dezvoltat Registrul Agricol, o soluţie software integrată ce asigură evidenţa superioară şi unitară a gospodăriilor din cadrul unei localităţi, a terenurilor, a mijloacelor de producţie agricolă şi a efectivelor de animale care contribuie la dezvoltarea agriculturii şi buna utilizare a resurselor locale.