Cum este valorificat IT-ul românesc în afara ţării? | SIVECO Romania

Cum este valorificat IT-ul românesc în afara ţării?

Miercuri, Ianuarie 30, 2013

Interviu Iulian Manea, Director Regional

La începutul lunii ianuarie, SIVECO anunţa că a semnat un contract prin care va furniza o soluţie ERP către SOCAR. Ştirea, preluată de toate canalele media, a reafirmat interesul organizaţiilor private şi publice din spaţiul Comunităţii Statelor Independente de a folosi software produs în România.

Iulian Manea, director regional în cadrul SIVECO, ne-a explicat de ce este apreciată expertiza românească în IT.

SIVECO are de mai mulţi ani proiecte în zona Mării Caspice. Cum apreciaţi această experienţă?

Iulian Manea: Este una extrem de valoroasă şi cred că orice firmă care ajunge în ţări precum Kazakhstan, Turkmenistan, Azerbaijan ar spune acelaşi lucru. Noi facem proiecte din 2009 şi acum am intrat în al IV-lea an de parteneriat. De altfel, strategia noastră este să dezvoltăm parteneriate pe termen lung, să consolidăm relaţiile cu beneficiarii noştri pentru proiecte viitoare, nu numai de eLearning - acesta a fost începutul – ci şi de ERP, eCustoms, eAgriculture, eHealth sau Social Assistance. Adică acele domenii în care avem expertiză în proiecte naţionale, de anvergură, şi care reprezintă în acelaşi timp zone de importanţă strategică şi impact socio-economic major pentru orice ţară.

În Kazakhstan am încheiat prima fază a unui proiect naţional de informatizare pentru Ministerul Educaţiei, unde am livrat un număr de 4200 de lecţii multimedia interactive bilingve pentru învăţământul secundar, în mai puţin de un an de zile. Datorită succesului înregistrat de acest proiect va urma o extindere la alte grupuri-ţintă. În Azerbaijan am implementat soluţia nationala de eLearning şi iată că acum suntem în cea de-a IV-a etapă de dezvoltare. În Turkmenistan finalizăm lunile acestea un contract de furnizare de soluţii ERP pentru cea mai mare companie naţională din domeniul petrolier. Sigur că avem şi alte proiecte aflate în diferite faze de pregătire, în domeniile amintite mai sus. Pe lângă faptul că SIVECO şi-a demonstrat deja experienţa şi reputaţia internaţională prin implementarea cu succes a unor proiecte de anvergură în spaţiul CIS, totodată a creat de asmenea şi anumite parteneriate strategice pe termen lung în aceste ţări, devenind astfel un jucător important în transferul de tehnologii inovative dar şi un formator de resurse locale înalt specializate.

De curând aţi anunţat că veţi fi furnizor pentru SOCAR. Practic ce le veţi livra?

Iulian Manea: Înainte de toate aş dori să vă spun că SOCAR este compania petrolieră de stat din Azerbaidjan şi una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. Noi vom implementa un sistem ERP către Black Sea Terminal. Acesta este un terminal marin și port destinat transportului de petrol și produse petroliere, deținut de către SOCAR şi construit în Georgia la cele mai înalte standarde internaționale. Clientul nostru va beneficia de componentele de Management Financiar, Mijloace Fixe, Stocuri, Mentenanţă şi Achiziţii din pachetul SIVECO Applications 2020. Vom asigura, de asemenea, pregătirea utilizatorilor şi suportul tehnic pentru modulele contractate.

Faţă de alţi competitori, ce atu aţi avut?

Iulian Manea: Avantajul nostru competitiv este faptul că avem o soluţie ERP – SIVECO Applications 2020 - realizată la standarde internaţionale, care acoperă domenii industriale variate, inclusiv cel al petrolului şi gazelor, şi răspunde celor mai pretentioase cerinţe. Nu multe firme se pot lăuda cu acest nivel de specializare şi customizare al acestei soluţii informatice. SIVECO Applications 2020 este un produs matur, viabil, care a încorporat an de an tehnologie inovativă. Domeniul petrolier este prin excelenţă unul dinamic şi de importanţă strategică. Foarte important este că sistemul nostru ERP a fost deja implementat la cunoscuţi operatori portuari de produse petroliere, cum sunt Compania Naţională OMV Petrom, COMVEX sau UNICOM Holding. Deci putem spune că avem referinţe puternice, dublate de numeroase recunoaşteri internaţionale în competiţii în care am fost premiaţi pentru inovaţie în tehnologie.

Ţările din spaţiul CIS care deţin resurse naturale impresionante privesc România ca pe un furnizor valoros de know-how în aceste domenii. Să nu uităm că România a fost şi rămâne în elita mondială a ţiţeiului, fiind nu numai un mare exportator, ci şi prima ţară din lume cu o producţie de ţiţei, oficial înregistrată în statisticile internaţionale şi prima ţară în care s-a construit o rafinărie de ţiţei, la Ploieşti în anul 1856. De-a lungul timpului ne-am dezvoltat resurse înalt specializate în acest domeniu.

A fost greu să depăşiţi barierele culturale?

Iulian Manea: Nu, dimpotrivă. Sigur că există diferenţe geografice, lingvistice sau culturale, dar nu le putem numi bariere. Noi oferim soluţii customizate de la caz la caz, ne pliem pe specificul clientului şi construim soluţia împreună cu el. Dar dincolo de partea tehnică, putem spune că produsul final “înglobează” şi mentalităţile specifice fiecărei culturi. Există o diferenţă uriaşă între soluţiile pe care le poţi cumpăra “la cheie”, cum se spune, şi cele construite şi customizate 100% pentru fiecare client în parte. Asta am făcut nu numai în zona Mării Caspice, dar şi în zona Golfului Persic sau în nordul Africii. În total, în 26 de ţări de pe 3 continente.

sursa: http://ittrends.ro/2013/01/cum-este-valorificat-it-ul-romanesc-in-afara-tarii/