Pregătim tinerii să lucreze în locuri de muncă ce astăzi nu există, cu tehnologii neinventate încă | SIVECO Romania

Pregătim tinerii să lucreze în locuri de muncă ce astăzi nu există, cu tehnologii neinventate încă

Luni, Octombrie 14, 2013
România a câștigat două din cele trei premii la categoria “Project Excellence in Medium-Sized Projects”, la Congresul Mondial „International Project Management Association”. Ambele proiecte poartă semnătura specialiștilor în software de la SIVECO, iar performanța IT-iștilor români urcă astfel țara noastră pe locul 7 în topul mondial al excelenței în IT. Radu Jugureanu, eContent Manager la SIVECO, a coordonat eforturile unei echipe impresionante de ingineri, profesori, scenariști.

Rep.: O informație din culise spune că la premiile IPMA ar fi trebuit să fie cinci finaliști, dar n-au fost decât doi – România şi… România. Cum s-au petrecut lucrurile acolo?

Radu Jugureanu: La Congresul Mondial IPMA, au intrat în finală ambele proiecte de eLearning înscrise în concurs din România, de către Siveco, împreună cu partenerii săi. În medie, de obicei sunt câte cinci finaliști la fiecare categorie (pot fi și mai mulți), si au fost destui participanți, dar… organizatorii au selectat drept unice finaliste la categoria aceasta Multitouch și “Dezvoltarea de conținut educațional multimedia interactiv pentru sistemul educațional din Kazahstan”.

Acest fapt a generat două situații fără precedent. Este pentru prima oară în istoria premiilor oferite de cea mai prestigioasă organizaţie mondială de management al proiectelor când singurele proiecte finaliste la o categorie sunt din domeniul educaţiei. Tot un record este faptul că aparțin aceluiași furnizor.

Juriul a decis să acorde locul I proiectului „Proces educațional optimizat în viziunea competențelor societății cunoașterii” și locul al treilea proiectului implementat în Kazahstan. Medalia de argint nu s-a acordat.

Rep.: Proiectul medaliat cu aur a fost implementat deja în liceele românești?

R.J.: 1410 licee au beneficiat deja de aceste soluții de învățare și în aproximativ 400 dintre ele s-a implementat opționalul transdisciplinar. 8 licee au primit câte un laborator de tip multitouch. Proiectul fost dezvoltat și implementat de Ministerul Educaţiei Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în parteneriat cu SIVECO Romania şi Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”.

Soluțiile de eLearning dezvoltate de SIVECO Romania acoperă o arie extrem de extinsă: de la crearea de conținut educaţional interactiv la dezvoltarea de platforme de eLearning și portaluri educaţionale. Am creat 14 manuale digitale pentru școlile de stat și private din Emiratele Arabe Unite, 4.000 de lecţii pentru elevii din Kazahstan, 3.000 de lecţii pentru Cipru și câteva sute pentru Maroc.

Elevii și profesorii din țară noastră au acces la peste 3.700 de lecţii, care încorporează aproape 22.000 de conținuturi de învățare. Au beneficiat de instruire până în prezent 380.000 de profesori.

Rep.: Ce presupune mai exact proiectul multitouch?

R.J.: Învăţarea colaborativă asistată de cele mai recente tehnologii informatice, aşa cum este şi tehnologia Multitouch, reprezintă una dintre cele mai promiţătoare inovaţii în procesul de predare/învăţare. Elevii sunt încurajați să lucreze în echipă, să combine cunoştinţe din mai multe discipline. Devin interesați de ceea ce fac, sunt dispuși să petreacă mult timp studiind materiile conexe proiectului lor. Brusc, sunt pasionați de școală.

Cu ajutorul programelor care înglobează tehnologia Multitouch, copiii pot realiza proiecte pentru școală, așa cum nu au mai avut niciodată până acum posibilitatea. Pot construi, de pildă, un oraș – cu șosele, poduri, primărie, școală, linie de autobuze. Pentru pod, trebuie să calculeze rezistența, aciditatea apei și alte variabile. Poliția trebuie amplasată în anumite puncte cheie ale orașului, pentru a fi eficientă. Orașul „crește” timp de câteva săptămâni, e un proiect lung – nici Roma nu a fost clădită într-o zi, nu?

Rep.: Care considerați că este secretul succesului?

R.J.: Am aflat din culise ca proiectul nostru a câștigat în mod detașat prin inovare. M-a topit un membru al juriului care a declarat public că “Proiectele voastre schimbă mentalități și vă mulțumim pentru că ați reușit să ne faceți să vedem dincolo de documentația de proiect. Am început să aplic acasă ce am învățat de la voi”. Impresionant, nu?

Rep.: Absenteismul este o problemă reală în școlile și liceele românești. Considerați că lecțiile digitale vor avea mai mult succes în captarea atenției și interesului copiilor?

R.J.: Copiii au nevoie să li se ofere conținut pe măsura posibilităților lor, astăzi, acum, în secolul XXI. În sensul constructiv evident și abținându-ne de la a-i minți. Orice le captează interesul și le aduce informația în mod vizual: sisteme multitouch, conţinut educaţional pe iPad, instrumente 3D, “augmented reality”.

Am dezvoltat o serie de Re-usable Learning Objects pentru tablete, de pildă, care modifică total configurația clasei, mutând accentul de pe profesor, pe elev.

Dar este foarte important ca și dascălul să fie format pentru a folosi eContent. Iar instruirea nu trebuie asumată doar inițial, ci pentru restul vieții.

Rep.: Cât de curând apreciați înlocuirea manualelor clasice cu soluții eLearning?

R.J.: Un răspuns tranșant: niciodată.

În primul rând pentru că metodele clasice nu vor trebui niciodată aruncate ci doar agregate cu timpul în care le folosim și în al doilea rând pentru că dinamica evoluției tehnologice este foarte accentuată astfel încât nu vom putea niciodată să spunem “am ajuns la capăt și ne oprim aici”.

Rolul meu de profesor este să îmi pregătesc elevii sau studenții să lucreze în locuri de muncă ce astăzi nu există, cu tehnologii neinventate încă, pentru a rezolva probleme despre care astăzi nici măcar nu știm că ar fi probleme. Instrumentele actuale cu care trebuie sa îndeplinesc această misiune imposibilă sunt: scris, citit, socotit. Aici intervine utilizarea computerului ca mijloc complementar de educație. Pentru că “e”-ul din eLearning vine de la “enhanced”, nu de la “electronic”. 

Sursa: IT Trends