Obiectivele ambiţioase se pot atinge numai prin foarte multă muncă | SIVECO Romania

Obiectivele ambiţioase se pot atinge numai prin foarte multă muncă

Luni, Martie 1, 2010

Irina Socol răspunde întrebărilor ziarului "Săptămâna Financiară" în cadrul campaniei "Cum se vede anul 2010 în oglinda femeilor de afaceri"


Cum a încheiat SIVECO Romania exerciţiul financiar pe 2009? S-au respectat previziunile companiei de la începutul anului trecut?

Irina Socol: Bilanţul realizărilor anului 2009 pentru SIVECO Romania a fost unul bun, în ciuda contextului economic general nefavorabil. Cifra de afaceri realizată în 2009 este de 211,4 milioane RON, respectiv 49 milioane Euro.

În analiza rezultatelor financiare obţinute de compania noastră avem în vedere perioada 2007-2009 deoarece toţi analiştii de piaţă consideră că 2009 a fost un an atipic faţă de cei anteriori, în care s-au petrecut mutaţii economice profunde, la nivel mondial. Pe de-altă parte, 2008 a fost un an de creştere excepţional pentru industria de soft din România, nu numai faţă de anii precedenţi, dar şi în intreaga regiune.

Luând aşadar ca termen de referinţă anul 2007, cifra de afaceri a companiei a înregistrat în 2008 o creştere de 44,8% şi în 2009 de 26,6%.

În ceea ce priveşte sursa de constituire a veniturilor companiei, în 2009 s-a înregistrat o creştere consistentă pe pieţele externe, cu cca 50% faţă de 2008 şi cu 100% faţă de 2007. Pe piaţa internă, compania a păstrat în continuare un bun echilibru între sursele de venituri (domeniul privat şi public).

Cu toate că 2009 a fost un an greu, echipa noastră se poate mândri cu reuşite remarcabile.

Este vorba de câştigarea unor proiecte importante pentru organizaţii de referinţă ale Uniunii Europene - Oficiul pentru Publicaţii Oficiale al Comunităţii Europene care gestionează portalul cercetării şi dezvoltării CORDIS, pentru Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei, proiecte care aduc beneficii pentru milioane de utilizatori.

Produsul ERP de referinţă al companiei noastre a fost lansat într-o nouă versiune: SIVECO Applications 2011. Acesta oferă companiilor eficienţă şi performanţă, prin componentele şi funcţionalităţile care au fost adăugate.

Proiectele de anvergură, demarate anii anteriori, pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Ministerul Învăţământului, Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (programul SEI 5 - Sistemul Educaţional Informatizat), Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, sau pentru companiile medii şi mari au fost continuate cu noi etape de dezvoltare.

De asemenea, am reuşit să semnăm proiectul de informatizare a sistemului de învăţământ din Maroc şi am finalizat cu succes proiectele AeL eContent în Emiratele Arabe Unite şi AeL în Azerbaijan.

Un alt proiect important reuşit în 2009 a fost demararea primului proiect eCustoms implementat în afara României, care acoperă tranzitele vamale de pe teritoriul Turciei, şi în relaţia Turciei cu UE, proiect complex dezvoltat pentru cel mai mare operator de tranzite din Europa.

Tot la capitolul realizări se află şi cele peste 20 de proiecte din fonduri europene pe care le dezvoltăm în calitate de coordonator sau partener al unor organizaţii internaţionale de prestigiu.

În zona calităţii şi a resurselor umane se înscriu obţinerea certificării ISO 9001:2008 care reprezintă o asigurare a calităţii serviciilor oferite beneficiarilor, planul de mobilitate al angajaţilor, proiect premiat internaţional, şi lansarea primului raport de responsabilitate socială al companiei.

Nu în ultimul rând putem vorbi despre premiile obţinute de compania noastră, practic unul în fiecare lună, primite de la organizaţii din ţară sau din străinătate, între care menţionăm Good Practice Label acordat de Comisia Europeană în cadrul eGovernment Awards pentru programul SEI, Trofeul de Finalist la categoria "Proiecte de mari dimensiuni" din partea Asociaţiei Internaţionale de Project Management pentru sistemul IT care funcţionează la APIA, Best production pentru AeL eContent, premiul Diskobolos ICT Awards 2009 pentru AeL eContent, Ruban d'Honneur pentru Raportul de Responsabilitate Socială, Locul 1 în Topul firmelor din sectorul 1 acordat de Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti etc).

Care au fost cele mai dificile decizii luate în 2009? Aţi fost nevoiţi să taiaţi din schema de personal, să restrângeţi activitatea pe anumite segmente, în cursul anului trecut? Care a fost cea mai grea perioadă a anului trecut şi cum aţi reuşit să o depăşiţi?

Irina Socol: Anul 2009 a fost într-adevăr unul dificil - dar nu am putea spune că în istoria companiei a existat vreun an "comod". În momentul în care îţi propui obiective ambiţioase, în mod inevitabil ele se ating numai prin foarte multă muncă. Din pacate, după o perioadă de creştere accelerată în industria IT, anul trecut a fost unul mai puţin fast, în care a trebuit să facem eforturi şi mai mari ca să descoperim noi nişe de dezvoltare, să ne regrupăm forţele şi să ne reorientăm strategiile.

Putem spune că 2009 a fost un an de consolidare atât pe piaţa internă cât şi internaţională, eforturile făcute fiind cu adevărat uriaşe.

Avem însă o echipă de management extraordinară - a cărei componenţă neschimbată de foarte mulţi ani probează consecvenţa deciziilor noastre strategice. De altfel, întreaga echipă, care numără în prezent cca 700 de angajaţi, este "antrenată" în multe proiecte grele.

Realitatea este că orice criză te forţează să găseşti soluţii ca să te reinventezi şi pentru a merge mai departe.

Cum estimaţi că va fi anul 2010 şi care sunt principalele ţinte pentru anul în curs?

Irina Socol: Majoritatea economiştilor consideră că anul 2010 este anul ieşirii din criză. Considerăm că, într-adevăr, majoritatea indicatorilor macroeconomici dau semne de redresare, atât global, cât şi în România.

În ceea ce ne priveşte, în 2010, avem în vedere continuarea extinderii pe plan internaţional, unde există deja contractate importante proiecte multianuale în domeniul eLearning, eCustoms, eAgriculture, eHealth, Credit Bureau şi intrarea pe noi pieţe cu mare potenţial din zona Africii de Nord, Orientului Apropiat şi Mijlociu, CIS.

O altă direcţie esenţială de creştere o reprezintă proiectele depuse pe fonduri structurale - atât în România, cât şi la nivel european.

Anticipăm că ritmul de creştere al veniturilor din vânzări internaţionale va fi de minim 25% faţă de 2009.

Există un proiect căruia îi veţi acorda o atenţie mai mare în 2010?

Irina Socol: Practic, toate proiectele noastre merită o atenţie şi o implicare consistentă. Cu siguranţă, de o atenţie deosebită vor beneficia proiectele demarate pentru Comisia Europeană.

Ne extindem atenţia către proiectele de cooperare transfrontalieră, proiecte de mediu şi programe operaţionale de dezvoltare a resurselor umane POSDRU, pe care le dezvoltăm în calitate de solicitant sau partener al unor instituţii de educaţie sau organizaţii neguvernamentale. Si, desigur, vom acorda, ca şi până acum toată atenţia marilor proiecte de eLearning, eHealth, eAgriculture, eGovernment - deoarece ele influenţează viaţa a milioane de oameni, prefigurând schimbări esenţiale, în bine, ale societăţii în care trăim.