"Săptămâna de foc" a afişării rezultatelor la examenele naţionale a stabilit un nou record de trafic pe http://portal.edu.ro | SIVECO Romania

"Săptămâna de foc" a afişării rezultatelor la examenele naţionale a stabilit un nou record de trafic pe http://portal.edu.ro

Miercuri, Iulie 18, 2012

Cu peste 3,24 milioane de vizitatori unici şi peste 106 milioane de pagini afişate în perioada 2-15 iulie, portalul http://portal.edu.ro, iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului (MECTS) în colaborare cu SIVECO Romania, ocupă locul întâi în topul general al celor mai vizitate site-uri din România, conform statisticilor de trafic.
 
Portalul http://portal.edu.ro reprezintă principalul punct de informare şi comunicare din domeniul educaţional, găzduind una dintre cele mai dinamice comunitãţi virtuale din ţară. Acesta înregistrează cel mai intens trafic în perioada lunilor iunie-iulie când se desfăşoară Examenul de Bacalaureat, Admiterea în liceu şi Examenul de titularizare.
 
În prima parte a lunii iulie, cele mai accesate site-uri ale portalului au fost http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro şi http://forum.edu.ro.
 
Un trafic impresionant a înregistrat zilele acestea site-ul http://bacalaureat.edu.ro, unde candidaţii şi cei interesaţi au putut vizualiza rezultatele parţiale şi finale obţinute la prima sesiune de bacalaureat de anul acesta. Vârful de trafic a fost înregistrat duminică, 8 iulie, când http://bacalaureat.edu.ro a fost cel mai vizitat site web din România, în urma publicării rezultatelor la prima sesiune de bacalaureat, cu un nou record de vizitatori unici: 1.141.976.
 
Numărul de pagini afişate (31,4 milioane) a fost mai mare decât al următoarelor 14 site-uri din top, la un loc. În orele de vârf au fost afișate peste 1.500 de pagini pe secundă, pentru peste 52.000 de vizitatori simultani.
 
Anul acesta este al 12-lea an consecutiv de când repartizarea la licee a absolvenţilor clasei a VIII-a se realizează în regim computerizat, la nivel naţional, în condiţii de perfectă securitate şi transparenţă, graţie sistemului informatic furnizat de SIVECO Romania. Repartizarea are la bază performanţele şcolare ale candidaţilor şi opţiunile acestora, conform unui algoritm bine determinat, care asigură transparenţă procesului şi repartizarea corectă a fiecărui candidat.
 
Pe site-ul dedicat admiterii în liceu, http://admitere.edu.ro, viitorii liceeni au putut consulta rapoartele finale ale repartizării computerizate, vârful de trafic înregistrîndu-se în zilele de 4 şi 13 iulie.
 
Conform www.trafic.ro, în data de 13 iulie, când au fost afişate atât rezultatele finale la bacalaureat după contestaţii, cât și rezultatele repartizării computerizate la licee, portalul a gestionat cu succes un trafic semnificativ, fără erori de accesare. În această dată au fost înregistraţi peste 600.000 de vizitatori unici, care au  accesat peste 24 de milioane de pagini din portalul http://portal.edu.ro.
 
"Echipa formată din specialiştii MECTS şi SIVECO Romania au gestionat cu succes procesul de publicare a rezultatelor la repartizarea în licee şi ale examenelor de bacalaureat, identificând şi soluţionând cu promptitudine atacurile informatice îndreptate asupra site-urilor Ministerului Educaţiei în perioada iunie-iulie. Suntem mândri că datorită sistemului informatic furnizat de SIVECO Romania, înscrierea candidaţilor şi procedura de repartizare computerizată în licee funcţionează corect an de an, începand din 2001. Acest fapt nu numai că a condus la respectarea planificării tuturor etapelor din calendarul de admitere la liceu, dar a şi determinat funcţionarea corectă a întregului proces de repartizare, asigurând în acelaşi timp securitate sporită datelor candidaţilor”, a declarat Florin Ilia, Vicepreşedinte în cadrul SIVECO Romania.
 
Începând cu anul 2011, site-urile pe care sunt publicate rezultatele examenelor rulează pe Windows Azure, ce asigură, datorită puterii de calcul alocate, disponibilitate pentru perioadele cu încărcare ridicată. Conform principiilor de funcționare, în Windows Azure datele sunt stocate pe medii redundante, ceea ce asigură disponibilitatea și securitatea datelor.
 
Tehnologiile folosite de site-urile de afişare a rezultatelor la examenele naţionale au fost proiectate nu numai pentru a răspunde cu succes numărului foarte mare de vizitatori simultani, dar şi pentru a face faţă unor posibile atacuri menite să întrerupă disponibilitatea serviciilor furnizate.
 
Informaţii despre traficul pe http://portal.edu.ro găsiţi aici: http://www.edu.ro/index.php/pressrel/17445.