Specialiştii IT din România îi întrec pe britanici la ei acasă | SIVECO Romania

Specialiştii IT din România îi întrec pe britanici la ei acasă

Vineri, Martie 5, 2010

Veştile bune circulă repede! Unul dintre proiectele cele mai mari de IT din România a primit premiul European IT Excellence Award 2010, un titlu important şi foarte apreciat în industria creatorilor de software.

Gabriel Lospa, directorul liniei de business eAgriculture din SIVECO Romania, ne-a vorbit despre această nouă realizare de excepţie a IT-iştilor români.

Aţi primit un premiu mare pentru un proiect complex. Cât de strânsă a fost competiţia?

Gabriel Lospa: Foarte mare din două motive, 1 - reputaţia firmelor aflate în competiţie şi 2 - complexitatea proiectelor participante.

Pe lista celor 51 de companii finaliste din 16 ţări europene, firma noastră fusese nominalizată pentru proiectul IT dezvoltat la APIA, pentru soluţia de Document Management implementată la STX RO Offshore Tulcea şi pentru soluţia SIVECO Business Analyzer implementată la BNR. Iar din aceste proiecte, câştigător la categoria Vertical Market a fost proiectul IT dezvoltat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

Am reuşit să obţinem astfel o recunoaştere excepţională a complexităţii acestui proiect, şi în acelaşi timp suntem mândri că am devansat firme de tradiţie din Anglia care au concurat cu noi la aceeaşi categorie.

Este un proiect despre care se vorbeşte practic aproape tot timpul...

Gabriel Lospa:...pentru că este unul extrem de important, complex şi foarte... monitorizat de Comisia Europeană.

Să nu uităm că România este a doua ţară din Europa, după Italia, ca număr de fermieri - în jur de 1.300.000, iar suprafaţa arabilă este de 9 milioane hectare şi extrem de fărâmiţată, ceea ce înseamnă multe date care trebuie corect gestionate.

Şi se întâmplă acest lucru?

Gabriel Lospa: Sistemul informatic livrează ceea ce i se oferă. Dacă informaţiile introduse în sistem nu sunt corecte, rezultatele vor fi la fel. Erorile sunt legate în special de modul în care se declară suprafeţele aflate în proprietate. De multe ori, una scrie în titlul de proprietate, şi alta se găseşte în urma controalelor de teren.

Este un proiect riscant?

Gabriel Lospa: Mai degrabă aş spune că este unul în care trebuie să-ţi asumi responsabilităţi enorme.

Ne-am aflat în situaţia în care nu am avut un contract ferm cu beneficiarul şi a trebuit să alegem între a nu mai lucra în proiect, şi atunci supuneam APIA şi implicit România riscului de a nu face plăţile subvenţiilor către agricultori, sau a nu fi plătiţi noi, ca furnizori. Am ales ultima variantă.

O întreagă echipă a lucrat la proiect, astfel că pe 30 iunie 2009 plăţile subvenţiilor pe suprafaţa agricolă au fost încheiate într-un procent deosebit de bun. Practic, contractul cu APIA a fost semnat aproape simultan cu finalizarea plăţilor.

Deci fermierii şi-au primit toate drepturile?

Gabriel Lospa: Cu eforturi extraordinare. Până la 30 iunie 2009 s-au plătit 93,63% din fondurile alocate pentru campania din 2008, şi tot în anul trecut începând cu data de 16 octombrie 2009 s-a făcut şi plata în avans pentru campania 2010. Nu sunt multe ţări care au realizat acest lucru.